dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
restaurants

home nieuws binnenland Bijna autarkisch restaurant nabij Maasvlakte

Bijna autarkisch restaurant nabij Maasvlakte


15-3-2012 - 11:53
Een restaurant aan zee, op een haast surrealistische locatie. Omringd door de industrie van de Maasvlakte en een beschermd natuurgebied zwiept het restaurant ´Aan Zee´ omhoog vanuit een duin. Qua energie- en waterhuishouding is de door Emma architecten ontworpen horecagelegenheid bijna autarkisch.

Te midden van robuuste kranen, dappere kitesurfers en beschermde vogels rijst plotseling een bouwwerk op uit het duinlandschap. Qua vorm is het geïnspireerd op de glooiingen in de omgeving, maar ook de zandkleur van het hout komt niet van ver. Het gebouw is zelfs ingebed in de duin.

‘Aan Zee’ fungeert als horecagelegenheid voor dag en avond, informatiecentrum over het omringend gebied en facilitair punt voor watersporters en mountainbikers. Het gebouw nabij Oostvoorne is vanaf de achterzijde toegankelijk; één route leidt de bezoeker naar het daklandschap met uitkijktoren, de andere voert richting de open gevel aan de voorkant.

De rondingen in het gebouw lijken automatisch uit het landschap voort te komen. Dat geldt niet alleen voor de uitkijktoren annex schoorsteen en de hellende luifel boven de open voorgevel, ook interieurelementen als de bar en de leesbank lijken uit de grond te verrijzen. In de toiletten staan rotsblokken waarop de bezoeker zijn handen kan wassen.

De ‘derde gevel’ van het bouwwerk bestaat uit ingegraven containers, waarin de technische installaties zijn ondergebracht. Hun wanden zijn zichtbaar in het restaurant en in de keuken, waar de koks aan open vuren de maaltijden bereiden. Zij koken houtgestookt, en beschikken niet over energievretende apparaten als magnetrons en gasovens.

Aardbronnen
Een en ander is in lijn met de duurzame energiehuishouding. Deze is zelfvoorzienend, met bijvoorbeeld een warmte- en koelsysteem op basis van aardbronnen en zonneboilers, en een natuurlijk convectiesysteem voor de ventilatie. Elektriciteit wordt opgewekt door windmolens en PV-cellen.

Op een drinkwaterleiding en kabels voor elektra en data na, is het restaurant autarkisch. Afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenveld, waardoor is geen rioolaansluiting benodigd is. Verder is het restaurant demontabel gebouwd, waardoor het bij een noodzakelijke ophoging van de duin kan worden ontmanteld en herbouwd.

Gerelateerde artikelen
9-11-2007 13:40:23
De vernieuwing van het Waterlandplein in Amsterdam Noord is in volle gang. Tussen nu en 2010 zal hier een geheel...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap