home regelgeving & statistiek BNA en NLingenieurs tegen nieuw VNG-model

BNA en NLingenieurs tegen nieuw VNG-model


13-4-2012 - 09:52
De VNG heeft een nieuw model Algemene Inkoopvoorwaarden opgesteld, dat ook gaat gelden voor diensten van architecten en ingenieurs. De BNA en NLingenieurs vinden deze nieuwe voorwaarden ‘onbegrijpelijk’.

In de nieuwe inkoopvoorwaarden wordt wel een uitzondering gemaakt voor ICT, accountants, verzekeraars en aannemers. ‘Het is onbegrijpelijk dat de VNG geen verschil wil zien tussen de inkoop van potloden en schoonmaakdiensten en de complexe intellectuele diensten van architecten en ingenieurs.’ aldus de BNA en NLingenieurs bij monde van directeuren Fred Schoorl en Paul Oortwijn.

Algemene voorwaarden kunnen niet toegepast worden op de inkoop van kennisintensieve diensten, zoals die van ingenieurs en architecten, is de mening van de BNA en NLingenieurs. De partijen hebben via diverse kanalen bij de VNG aangeklopt om samen te komen tot heldere uniforme voorwaarden, die passen bij de markt. Die gezamenlijkheid heeft VNG laten vallen.

Dit is tegen de wens van de rijksoverheid om inkoopvoorwaarden samen met het bedrijfsleven op te stellen. VNO-NCW overweegt haar medewerking te onthouden aan de inkoopvoorwaarden. BNA en NLingenieurs voorzien in de toekomst veel discussies tussen marktpartijen en gemeenten bij aanbestedingen waar deze voorwaarden worden voorgeschreven.

De partijen hebben bij VNG benadrukt dat een regeling als de DNR of de ABAA-DNR (opgesteld door de Rijksgebouwendienst) een veel betere aanpak is. Diverse gemeenten maken reeds gebruik van speciaal op onze branche toegesneden voorwaarden.

Omdat VNG het model niet wil veranderen, roepen de BNA en NLingenieurs de individuele gemeentes op om een voorbeeld te nemen aan collegagemeentes, de RGD en de Rijksoverheid en niet aan de VNG. “VNG zadelt haar leden op met extra werk en kosten”, vertellen BNA en NLingenieurs. Er zijn al gemeentes die hebben aangegeven het model inkoopvoorwaarden van VNG niet te zullen toepassen op ingenieurs- en architectendiensten.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
26-3-2012 9:32:39
Vooral kleinere basisscholen kunnen door nieuwe plannen over het onderhoud van gebouwen in de financiële problem...
15-2-2012 9:34:33
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is op zoek naar leegstaande kantoren met woonpotentie.
10-1-2012 9:15:16
Naar verwachting komt vijftien procent van alle Nederlandse gemeenten binnenkort in flinke financiële problemen ...
8-6-2011 10:21:45
Het Manifest Verantwoord Aanbesteden is door de BNA, het VNG en de NLPB gepresenteerd.


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap