home nieuws buitenland ‘Geen peil te trekken op Chinese markt’

‘Geen peil te trekken op Chinese markt’


25-5-2012 - 15:55
Het is moeilijk om te beoordelen of een Chinese opdrachtgever betrouwbaar is. Dat zegt Giel Groothuis, directeur van Dutch Design Workspace in Shanghai. “In China wordt op allerlei manieren zaken gedaan, daar is geen peil op te trekken.”

De organisatie, die Nederlandse ontwerpers helpt de Chinese markt te betreden, heeft de berichtgeving over Xi’an Guiying Trade Co Ltd. gevolgd. Inhoudelijk wil Groothuis niet op de kwestie ingaan, omdat DDW er zelf niet bij betrokken is. Wel wijst hij erop dat uit de manier waarop een organisatie werkt lastig valt op te maken of deze frauduleus is.

Gebrekkige communicatie, relatiegeschenken vragen en ander gedrag dat in Nederland argwaan wekt; niet alleen malafide bedrijven bezondigen zich eraan. “Veel Chinese bedrijven die voor het eerst de internationale markt op gaan, zijn een beetje onhandig. Die komen dan onbetrouwbaar over, maar vaak zit er toch een opdracht achter”, zegt Groothuis.

Ook de zakencultuur in het land maakt het voor buitenstaanders moeilijk een bedrijf te beoordelen op diens goede wil. “In China wordt er op allerlei manieren zaken gedaan, daar is geen peil op te trekken. Wat dat betreft is het land echt nog een Wilde Westen. Wel speelt vertrouwen een belangrijke rol. Bij sommige grote projecten worden bijvoorbeeld geen contracten getekend, omdat de partijen elkaar vertrouwen.”

Dat Guiying volgens betrokken architecten vroeg iPhone-hoesjes en tassen van Louis Vuitton mee te nemen wanneer het contract zou worden ondertekend, is in de woorden van Groothuis ‘niet standaard’. “Maar het geven van zakelijke geschenken is hier heel gewoon. En daarin verschilt China niet van andere landen.”

Eigen houtje
Groothuis merkt dat veel Nederlandse architecten aan de bak proberen te komen in China, wat hem betreft te vaak op eigen houtje. “Ik snap dat de projecten aanlokkelijk zijn, met de grote ‘fees’ die worden geboden. Voordat je besluit met een bedrijf in zee te gaan, moet je echter goed controleren of je te maken hebt met een betrouwbare partij.”

Dutch Design Workspace is een van de organisaties die daarbij helpt. “Dat doen we bijvoorbeeld door gewoon langs te gaan. Geloof me maar dat het veel goedkoper is dat wij een beeld van een bedrijf schetsen, dan dat architecten er zelf naar toe gaan.”

De Nederlandse ambassade in Beijing doet ook company checks, zoals vorige week bij Guiying. Inmiddels heeft ze een waarschuwing voor architectenbureaus op haar website gezet.

Op de website The Architects Newspaper staat een artikel over een aantal bureaus uit New York, dat twee jaar geleden ook te maken had met een Chinese nepopdrachtgever.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
24-5-2012 17:01:06
Twee naar China afgereisde Nederlandse architecten hebben afgezien van een ontmoeting met Xi'an Guiying.
24-5-2012 14:58:55
Ook architecten uit Finland en Italië melden te zijn benaderd door Guiying voor een opdracht in Xi'an.
23-5-2012 17:36:31
Niet alle bureaus die benaderd zijn door Xi’an Guiying Trading Co. Ltd, zijn er van overtuigd dat het om een fra...
22-5-2012 16:10:28
Reactie van NEXT architects op het bericht dat Nederlandse bureaus zijn gedupeerd door een frauduleuze Chinese o...
22-5-2012 12:09:35
Verschillende Nederlandse architectenbureaus zijn dit voorjaar benaderd door een frauduleuze Chinese opdrachtgever.


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap