home nieuws buitenland Opgelichte architect: ‘Wat kon me gebeuren?’

Opgelichte architect: ‘Wat kon me gebeuren?’


29-5-2012 - 17:23
Hoe verraderlijk het is om op een prachtige aanbieding uit China in te gaan, blijkt uit het relaas van een Groningse architect. Ondanks een positief advies van onder meer de Nederlandse ambassade, bleek de opdrachtgever voor een groot project in Kunming toch nep. “Aan de manier waarop hij met zijn vingers bewoog, zag ik dat het om geld ging.”

“Ik dacht eerst dat ik de enige was die zoiets had meegemaakt, maar uit de berichten van vorige week op Architectenweb bleek dat veel meer collega’s het is overkomen”, zegt de Groninger, die niet met zijn naam in de publiciteit wil. Ook hij is ondanks de nodige argwaan ingegaan op een aanbieding voor een groot project in China.

“We kregen via ons algemene e-mailadres de vraag of we belangstelling hadden voor een woongebouw met 23 etages in Kunming. We dachten meteen: dit is spam, want we konden ons niet voorstellen dat iemand ons op zo’n manier voor een opdracht van deze omvang zou benaderen. Toch waren we ook nieuwsgierig, dus hebben we een mailtje terug gestuurd met het verzoek om meer informatie.”

Dat kwam er, inclusief een concept voor een contract. De architect liet het controleren door juristen en vroeg Netherlands Business Support om de gegevens van de opdrachtgever na te gaan. “Het was geen groot bedrijf, zeiden ze, maar het was keurig in orde.”

Visum
De opdrachtgever accepteerde de voorgestelde wijzigingen in het contract en vroeg bij het Chinese consulaat een visum aan voor de architect. “Vervolgens ben ik naar China afgereisd. Netherlands Business Support was positief, de ambassade ook, dus was kon me gebeuren?”

De architect werd door twee ‘secretaresses’ afgehaald van het vliegveld. In zijn hotel volgde een kennismaking met een man, die hem de volgende dag naar de beoogde bouwlocatie leidde. “Daar liep een man rond die ik meteen niet vertrouwde. Hij werd voorgesteld als de baas, maar hij had weinig niveau”, zegt de Groninger.

“De man sprak geen Engels en aan de manier waarop hij met zijn vingers bewoog, zag ik dat het om geld ging. Mij werd verteld dat de opdrachtgever deels een staatsbedrijf was en dat de partijleider een cadeautje moest hebben. Dat leek me niet zo raar, dus daar stemde ik mee in.”

Voor het tekenen van het contract werd de architect naar een ‘gebouw vol klatergoud’ geleid. “Toen ik binnenkwam, zat er een aantal mensen voor mij te applaudisseren. We hebben onze handtekening onder het contract gezet en ook de partijleider zou zijn stempel komen zetten. Eerst moest het cadeau worden geregeld.”

Met de als baas gepresenteerde man ging hij vervolgens naar een naastgelegen supermarkt, waar voor vijfduizend euro aan sigaretten moest worden afgerekend. “Helaas had ik de verkeerde creditcard bij me, waarop slecht een paar honderd euro stond. Ik stelde voor dat ik het bedrag later zou overmaken en dat hij het nu voorschoot. Nou, dat kon echt niet.”

Contract op zak
Uiteindelijk ging de opdrachtgever er toch mee akkoord, dus liet hij het geld overschrijven vanaf zijn bureau. De partijleider liet zich evenwel niet zien en de ‘vertegenwoordigers’ van de opdrachtgever maakten onderling ruzie. Toch meende de architect een contract op zak te hebben, inclusief de stempel van de partijleider.

De volgende dag ontmoette hij in het hotel een vrouw, die als handelsattaché in Europa bleek te hebben gewerkt. Zij vond het verhaal niet helemaal in de haak en bood aan het een en ander voor hem uit te zoeken.

“Toen ik weer thuis was, vertelde ze me dat de mensen met wie ik zaken had gedaan, niet bekend waren bij het bedrijf dat ze zeiden te vertegenwoordigen. Het bedrijf zelf vertelde het niet leuk te vinden, maar dat zoiets nooit eerder was gebeurd.”

In samenwerking met de Chinese vrouw gaat de architect nu aangifte doen van valsheid in geschrifte. “Ik heb hun bankrekeningnummer. Ze zitten bij een gerenommeerde bank, dus ze moeten te traceren zijn.”

B-film
Voor de architect blijft het gissen waarom deze mensen zoveel moeite hebben gedaan voor vijfduizend euro. “Ze hebben er veel tijd en mensen in gestoken. Bovendien zijn ze erg in de kijker gelopen door me hun rekeningnummer te geven en zelfs met me op de foto en film te gaan. Om dat laatste vroegen ze zelf. Het lijkt wel een B-film.”
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
25-5-2012 15:55:13
Het is moeilijk om te beoordelen of een Chinese opdrachtgever betrouwbaar is, zegt de directeur van Dutch Design...
24-5-2012 17:01:06
Twee naar China afgereisde Nederlandse architecten hebben afgezien van een ontmoeting met Xi'an Guiying.
24-5-2012 14:58:55
Ook architecten uit Finland en Italië melden te zijn benaderd door Guiying voor een opdracht in Xi'an.
23-5-2012 17:36:31
Niet alle bureaus die benaderd zijn door Xi’an Guiying Trading Co. Ltd, zijn er van overtuigd dat het om een fra...
22-5-2012 12:09:35
Verschillende Nederlandse architectenbureaus zijn dit voorjaar benaderd door een frauduleuze Chinese opdrachtgever.


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap