home nieuws binnenland Design District biedt kwaliteit en breedte

Design District biedt kwaliteit en breedte


8-6-2012 - 10:25

De eerste editie van het evenement Design District is gisteren, 7 juni, van start gegaan. Positief is de goede mix van grote merken en kleinschaliger opererende aanbieders. 

Tekst Robert Muis

Feitelijk is Design District een voortzetting van 100% Design onder een andere naam, op een andere locatie: in plaats van Rotterdam is het vakevenement nu ondergebracht in de oude munitiefabriek Taets in Zaandam.

De circa 120 deelnemers laten een breed aanbod aan interieurproducten en design zien. Onder andere is er een flink aantal grote namen aanwezig – al dan niet via een Nederlands agentuur. Zo toont Design District een marktrijpe selectie van wat eerder dit jaar in Milaan en Stockholm te zien was van merken als Arper, Casala, Cappellini, Flos, Wästberg en Swedese.

Echt nieuw is het getoonde dus maar ten dele. Dat geldt ook voor de producten bij de Nederlandse en Belgische merken die aanwezig zijn in Zaandam, zoals Desso, Forbo Flooring, Prooff en Montis. Wel kan worden geconcludeerd dat over het algemeen de kwaliteit hoog is. De organisatie van Design District heeft dit verder goed weten aan te vullen met kleinschaliger opererende labels en zelfstandige ontwerpers.

Jong merk
Een goed voorbeeld is het jonge merk eQ+, dat onder andere een aantal tafel- en stoelontwerpen van Geke Lensink en Jesse Visser in de collectie heeft. Nieuw is een strak vormgegeven bureau- of vergaderstoel met een zitting uit integraalschuim, die verrassend comfortabel zit. 

Een eigentijdse wandbekleding biedt Wonderwall Studios. Met hergebruikt hout in ruwe latten creëert de onderneming sterk getextureerde en natuurlijke wanden, die ogen als een geheel. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar, en zelfs een versie waarin nog fragmenten van houtsnijwerk te zien zijn.

Starters District
De meest verrassende ontwerpen treft de bezoeker aan in de paar gangpaden onder de noemer Starters District. De aanduiding dekt niet geheel de lading: Aleksandra Gaca, LAMA Concept en Marc de Groot Design bijvoorbeeld, timmeren al te lang aan de weg om nog als starter te worden weggezet. 

Laatstgenoemde introduceert de Helix, een lichtarmatuur dat is opgebouwd uit vijf stroken van eendere geometrische vorm. De banen worden gevouwen en ineen geschoven, met een nieuwe interpretatie van de klassieke industriële verlichting als resultaat. Tussen de vijf banen blijft een kleine opening bestaan, die zichtbaar wordt als een smal spiralend lichtaccent. 

Aanpasbaar naar wens
Interessant is ook de Nook, een cirkelvormig gordijn van viltstroken als een luchtige ruimtescheiding voor kantoren. Iliasernst (Ernst Koning) toont de sterke Refinery-verlichting. De gebuiker kan de vijf buisarmen, met elk een verlichtingsbron – of stopcontact – naar wens verdraaien boven het tafelblad. Een combinatie van eenvoud, schoonheid en functionaliteit.

Studio Manon Juliette toont de vloerkleden Feliz! en Dude, die respectievelijk bestaan uit restleer en oude binnenbanden of recyclebare kunststof. Doordat de vloerkleden bestaan uit losse, schakelbare onderdelen, kunnen vorm, maat en kleur steeds worden aangepast. 

Het genoemde is slechts een kleine greep uit wat er getoond wordt tijdens het evenement. Met ook nog eens een compacte presentatie van afgestudeerden van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht – hoe arbitrair de keuze voor deze opleiding ook is – en een lezingenprogramma doet Design District duidelijk haar best om een breed aanbod neer te zetten.

Aandachtspuntjes
De organisatie lijkt – na de moeizame jaren van 100% Design – een goed pad te zijn ingeslagen. Tijdens de eerste dag klonk er wel kritiek op de locatie: met het openbaar vervoer moeilijker bereikbaar, onvoldoende ‘stedelijk’ en het gebouw werd regelmatig te donker en te benauwd gevonden. Ook de lange rijen bij de toegangsbalies en de catering wekten ergernis. Aandachtspuntjes voor de volgende editie.


Gerelateerde artikelen
30-5-2012 11:16:19
Van 7 tot en met 9 juni vindt het vakevenement voor interieurdesign Design District plaats.
13-10-2011 10:06:30
De Nederlandse vakbeurs voor interieurdesign, 100% Design, heeft een nieuwe naam gekregen: Design District.


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap