home nieuws binnenland 'Rietlandhuis eerlijk genomineerd voor Staalprijs'

'Rietlandhuis eerlijk genomineerd voor Staalprijs'


25-7-2012 - 11:39
De genomineerden van de Nationale Staalprijs 2012 zijn bekendgemaakt. Op de shortlist staat ook het Rietlandhuis, het woonhuis van juryvoorzitter Hans van Heeswijk dat door zijn bureau ontworpen is.

De jury van de Nationale Staalprijs heeft veertien projecten genomineerd, verdeeld over de vijf categorieën utiliteitsbouw, industriegebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen.

In de categorie utiliteitsbouw zijn de perronkap en passerelle van station Arnhem (UNStudio), het filmmuseum EYE in Amsterdam (DMAA), de fietsenstalling fietsappel in Alphen aan den Rijn (KuiperCompagnons) en paviljoen Azerbaija Floriade 2012 in Venlo (Best Architecten) genomineerd.

De beste industriegebouwen zijn het Cleanroomgebouw 5D ASML in Veldhoven (van Aken architecten) en bedrijfsgebouw Futurumshop in Apeldoorn (AReS architecten). In de categorie woningbouw zijn het Rietlandhuis in Amsterdam (Hans van Heeswijk) en woonhuis Bag-a-box in Almere (Courage architecten) genomineerd.

In de categorie infrastructuur zijn de projecten de IJsselbrug in Hattem-Zwolle (Quist Wintermans Architekten), Kraan Seven Borealis (Huisman Equipment) en de voetgangersbrug Floriade 2012 in Venlo (Gerard Extra Architect in samenwerking met Edwin Megens (Movares) in de race om de prijs. De laatste categorie, karakteristieke stalen bouwdelen, omvat de overkapping van het binnenplein van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam (Ney & Partners), Kantoorgebouw de Lage Landen in Eindhoven (de bever architecten) en de gevel en hekken van het poldergemaal Kort Haarlem in Gouda (Aletta van Aalst & Partners).

Reacties op het Rietlandhuis
Na bekendmaking van de genomineerden door de jury van de Staalprijs verschenen op Twitter verbaasde reacties op de nominatie het Rietlandhuis, het nieuwe woonhuis van juryvoorzitter Hans van Heeswijk dat ook door hem zelf ontworpen is.

Van Heeswijk: “Voor de prijs ontvingen wij als jury ongeveer 160 inzendingen die door vier verschillende instanties achter een project ingezonden konden worden. Het Rietlandhuis is ingezonden door constructeur ABT.”

“Voor de prijs worden veel vaker projecten ingezonden waar een van de juryleden bij betrokken is geweest. Dit is haast onvermijdelijk. We hebben er daarom voor gekozen het Rietlandhuis bij de inzendingen te laten.”

“De genomineerde projecten hebben we zo integer mogelijk geselecteerd. Bij de eerste stemronde mochten de juryleden niet op een eigen project stemmen. Tijdens de tweede ronde was het betreffende jurylid niet aanwezig tijdens de discussie over zijn project. Zo zijn de nominaties wat ons betreft zo eerlijk mogelijk verlopen.”

De winnaars worden op 4 oktober tijdens de Nationale Staalbouwdag bekendgemaakt.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen
Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap