home nieuws binnenland Guus Beumer directeur 'nieuwe' NAi

Guus Beumer directeur 'nieuwe' NAi


26-7-2012 - 10:26
Guus Beumer wordt de directeur van het ‘nieuwe’ NAi. Dat meldt de Volkskrant vanochtend. Hij volgt dit najaar Ole Bouman op, die gisteren zijn vertrek aankondigde.

Beumer wordt directeur van het Nederlands instituut voor architectuur, design en e-cultuur in Rotterdam, de naam van het fusie-instituut waar ook Premsela en het Virtueel Platform deel van uitmaken. "Medio september wordt de nieuwe naam van het instituut bekend en het beleidsplan 2013 - 2016 'Creativiteit als Noodzaak' gepresenteerd", vertelt Beumer aan Architectenweb.

“Guus Beumer is gekozen als nieuwe directeur vanwege zijn ervaringen op het gebied van alle disciplines die binnen het nieuwe instituut bestaan”, legt raadslid Esther Agricola (Raad van Toezicht van de fusieorganisatie) uit. “Hij is multidisciplinair en heeft affiniteit met onderwerpen van stoel tot stad. Eigenlijk is hij een inhoudelijk boegbeeld voor de afdelingen binnen de organisatie en dat is precies wat we zochten.”

Over de rol die Beumer krijgt binnen het fusieproces is Agricola duidelijk. “Het beleidsplan voor het instituut is al door het NAi, Premsela en het Virtueel Platform gemaakt om de Raad van Cultuur te overtuigen van de plannen van het instituut voor een subsidie. Dit krijgt Beumer dus cadeau als hij in het najaar start.”

“Daarbij is er natuurlijk nog genoeg ruimte voor Beumer als directeur om zijn eigen visies en ideeën uit te voeren. Concreet is er vooral ruimte in de vorming van het activiteitenprogramma van het instituut. Beumer is erg enthousiast over de inhoud van het beleidsplan en wil hier graag mee aan de slag.”

NAiM/Bureau Europa
en Marres
Guus Beumer is sinds november 2006 directeur van het NAi Maastricht, tegenwoordig NAiM/ Bureau Europa. Ook is hij directeur van Marres, Centrum voor Contemporaine Cultuur in Maastricht. "Het is nog onbekend of Beumer betrokken blijft bij deze instellingen. Hier maakt hij zelf afspraken over met de betrokken partijen", vertelt Agricola.

Beumer, die is opgeleid als sociaal wetenschapper, heeft jarenlange ervaring binnen het culture veld. Hij is zeer bekend geworden als initiator en art-director van Orson + Bodil en SO by Alexander van Slobbe. Beumer was ook curator van diverse exposities op het gebied van kunst, design en architectuur (Higher Truth en Safe Haven in De Vleeshal, Middelburg, The Edible City en State Alpha, on the architecture of sleep in het NAi Maastricht).

Hij is initiatiefnemer van Out of Storage in Maastricht en was curator van de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië 2011. Ook is hij een ervaren en gewaardeerd publicist (Metropolis M, Morf) en adviseur van verschillende organisaties en culturele instellingen (Co-Lab, Fonds BKVB).

Fusie reden van vertrek Bouman
Ole Bouman vertrekt vanwege de fusie van het NAi met Premsela en het Virtueel Platform. “Als ik wegga, heb ik zes jaar bij het instituut gewerkt. Er is afgelopen jaar veel gebeurd. De bezoekersaantallen zijn toegenomen en er waren mooie tentoonstellingen, lezingen en debatten. Het is aan iemand anders om dit nieuwe instituut van de grond te krijgen”, zegt Bouman in de Volkskrant.

Zijn beslissing staat los van de geuite kritiek op zijn functioneren in december vorig jaar. Deze kritiek werd geuit in een artikel in de Volkskrant, wat Bouman ‘een portret van een wanprestatie’ noemde.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
25-7-2012 14:45:46
Ole Bouman vertrekt als directeur van het NAi in Rotterdam. Dit meldt hij woensdag in een persbericht.
21-5-2012 16:06:04
Het nieuwe sectorinstituut voor architectuur, vormgeving en e-cultuur moet meer duidelijkheid verschaffen over d...
13-12-2011 15:43:14
Een portret van een wanprestatie, zo omschrijft NAi-directeur Ole Bouman een Volkskrant-artikel over kritiek op ...
10-5-2011 8:55:40
Maandag 9 mei organiseerde het NAi een ‘schadeinventarisatielunch’ over de geplande bezuinigingen in de architec...
4-5-2011 16:15:01
“Zelden is zoveel verandering voorgesteld op grond van zo weinig analyse”, schrijft Ole Bouman in zijn officiële...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap