home nieuws binnenland BYTR schept meer ruimte voor kringloopwinkel

BYTR schept meer ruimte voor kringloopwinkel


17-8-2012 - 10:01
Architectenbureau BYTR is de strijd aangegaan met het beeld van een kringloopwinkel als een rommelige en onoverzichtelijke plek. Een vestiging van Emmaus in De Bilt is van meer licht, lucht en vooral ruimte voorzien. “We willen bewijzen dat je op die manier meer omzet kunt genereren.”

Dat zegt Richèl Lubbers, medeoprichter van BYTR. De kringloopwinkel, die afgelopen dinsdag is heropend na een verbouwing van twee weken, behoort tot de maatschappelijk verantwoordelijke projecten van het bureau. Het is uitgevoerd door een stagiaire, Saskia Kok, inmiddels afgestudeerd aan de opleiding Interieur van de Willem de Kooning Academie.

Onder begeleiding van Lubbers heeft zij enkele ingrepen gedaan die de winkel er een stuk opgeruimder uit deden zien. De artikelen zijn onderverdeeld in productgroepen en voornamelijk uitgestald in wandkasten die bestaan uit pallets. Witte frames dienen ter ondersteuning van de pallets en zorgen voor structuur en overzicht in de winkel.

Meubelzuil
Centraal element in de ruimte is een verdiepinghoge 'meubelzuil', op wiens kleur en vorm het overige meubilair is afgestemd. De etalage is leger gemaakt, en de tafels en stoelen (bewerkte versies van meubels die bij de winkel binnen zijn gekomen) zijn ‘laag’ gehouden. Op die manier krijgen voorbijgangers een ruime blik naar binnen.

“We hadden een minimaal budget van 60.000 euro, maar daarvan is tot nu toe slechts 12.500 gebruikt”, zegt Lubbers. “De directrice van Emmaus heeft een aantal dure wensen niet uitgevoerd. Tegelijkertijd is ze ook een goede onderhandelaar en heeft daardoor veel spullen gratis kunnen krijgen, zoals verf.”

Kok begeleidde als projectarchitect ook de verbouwing, die in twee weken tijd door vrijwilligers en medewerkers van de winkel zijn gedaan. “Ik heb tegen haar gezegd: het is jouw project, ga er helemaal op los. Zij vond dat natuurlijk geweldig”, zegt Lubbers.

Meer spullen
Met de opbrengst van de winkel wordt de huisvesting van de medewerkers, veelal daklozen, boven de winkelruimte bekostigd. “Ik verwacht dat het uiteindelijk wel weer rommelig zal gaan worden, maar nu kunnen ze in ieder geval meer spullen kwijt. Tijdens de opening zeiden sommigen dat er minder artikelen worden verkocht, maar dat is dus niet zo.”

“Wij wilden met dit project bewijzen dat je met een goed ontwerp meer omzet kunt genereren, al is het maar één procent. De eerste twee dagen na de opening hebben ze in elk geval twee keer zoveel omzet gedraaid dan normaal”, besluit de architect met een knipoog.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
28-10-2011 16:04:04
In Den Bosch worden vijf houten langzaamverkeerbruggen uit de jaren zeventig vervangen.
5-7-2010 14:01:26
Tjerk van de Wetering/BYTR Architecten is uitgeroepen tot winnaar van de ideeŽnprijsvraag die AIR heeft georgani...


Reacties
 

Volg Ons Op
Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap