home nieuws binnenland Drie teams voor Studio Unsolicited Architecture

Drie teams voor Studio Unsolicited Architecture


29-8-2012 - 10:53
Drie teams gaan vanaf september onder leiding van de Studio for Unsolicited Architecture Design & E-Culture hun onderzoeksvoorstel uitwerken. De kandidaten zijn door het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA) en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) geselecteerd uit vijftig deelnemers.

Vanaf eind mei mochten interdisciplinaire teams een voorstel indienen waarin een maatschappelijk-ruimtelijk vraagstuk centraal staat, dat in Nederland aan de orde is en bovendien een publiek belang dient. “De geselecteerde ontwerpers hebben gemeen dat ze elk op zoek gaan naar de wijze waarop het ontwerp het versplinterd landschap van consumenten, probleemeigenaren en pioniers kan samenbinden en vernieuwen”, vertelt de organisatie.

Nieuwe perspectieven
Het onderzoeksvoorstel 'Self Building Building' van Tomasz Jaskiewicz, Lilet Breddels, Alexander Zeh en Karen van der Moolen beoogt zowel eindgebruikers als opdrachtgevers bij het maakproces van gebouwen te betrekken middels de vertaling van hun wensen in het ‘file-to-factory-proces’. Dit principe vernieuwt de interactie tussen opdrachtgever, architect, financier, eigenaar en gebruiker, is het idee.

De actuele realiteit van het fenomeen krimp vormt de aanleiding voor het onderzoek 'Krimp: naar een nieuw perspectief met bestaande stromen' van Zineb Seghrouchni, Chris Collaris en Anne Seghers. Uitgangspunt van het onderzoek is een realistische bottom-up benadering van de krimpproblematiek die gedragen wordt door burgers en bewoners. Het onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een script waarin door krimp beïnvloede factoren zoals energie of economie, worden verbonden met participerende consumenten om het bewustzijn te activeren en betrokkenheid van bewoners bij de veranderingen te stimuleren.

In het voorstel 'Open Source City' van Rick ten Doeschate, Mark van der Net en Gerjan Streng stellen zij dat digitalisering de oplossingscapaciteit van de creatieve samenleving voedt en informatie en software voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Het onderzoek spitst zich toe op het oplossend vermogen dat besloten zit in digitale data. Door open data, GIS–technieken, infographics en interactieve simulaties in te zetten om ruimtelijke patronen te analyseren worden innovatieve ruimtelijke scenario's voor herstructureringswijken 'ontdekt'. Het resultaat is een groeiend overzicht van ruimtelijke patronen dat op een online platform wordt gepubliceerd, beheerd en uitgebreid.

De drie geselecteerde teams ontvangen elk een bedrag van 18.000 euro. De voorstellen worden de komende maanden verder ontwikkeld, met ondersteuning van het NAi en het SfA. Ook worden de eerste stappen gezet om tot realisatie van de voorstellen te komen. Begin 2013 presenteren de teams hun onderzoek en de concrete resultaten.

Op 11 september worden de resultaten van de nog lopende ronde van de Studio for Unsolicited Architecture gepresenteerd. Het SfA en het NAi nodigen iedereen uit hierbij aanwezig te zijn.
geen trefwoorden suggest

Trefwoord toevoegen
Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap