dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
design

home nieuws buitenland Studio Job Gallery toont originelen van Rietveld

Studio Job Gallery toont originelen van Rietveld


30-8-2012 - 10:49
In Studio Job Gallery is vanaf 11 oktober een expositie met originele ontwerpen van Gerrit Rietveld te bezoeken. Meubels en maquettes uit verschillende verzamelingen zijn samengebracht.

Een centrale plaats neemt de roodblauwe stoel van Wim Crouwel in. Crouwel kocht in 1955 de stoel van Rietveld zelf. Het verhaal van de koop en van andere ervaringen met Rietveld werd de directe aanleiding voor Job Smeets en Nynke Tynagel om een expositie samen te stellen met authentieke stukken van Rietveld.

Collecties
Smeets en Tynagel kwamen met Crouwel in gesprek naar aanleiding van hun recente tentoonstelling ‘Reconstruction’. Ook daarin kwam hun interesse in het modernisme al naar voren. Gelukkig hebben ze, zo geeft Smeets aan, Crouwel kunnen verleiden om ‘zijn’ stoel in Studio Job Gallery op een ‘extra hoge’ sokkel te exposeren.

Andere getoonde werken, waaronder een unieke, grote console, komen uit de privécollectie van de verzamelaar Etienne Feijns. Verder stelde het Centraal Museum te Utrecht, dat de grootste Rietveld-collectie ter wereld bezit, stelde werken beschikbaar. Daarbij is een aantal door Rietveld zelf gemaakte maquettes.

Authenticiteit
Studio Job wijst erop dat sinds 1990 Rietveld-tentoonstellingen alleen nog in musea hebben plaatsgevonden. De ontwerpstudio ziet een mogelijke verklaring in de geslotenheid van de kring van nog levende kennissen, experts, restaurateurs en verzamelaars.

Bovendien zijn Rietvelds ontwerpen in verschillende periodes en door verschillende producenten vervaardigd. Daaronder betreft het vaak huisvlijt of re-edities die moeilijk te onderscheiden zijn van de authentieke objecten, onder andere gemaakt door meubelmaker Gerard van de Groenekan. Voor deze expositie heeft de Rietveld-restaurateur Jurjen Creman Studio Job geholpen de authenticiteit van een aantal stukken te achterhalen.

Expositie
De expositie ‘Gerrit Thomas Rietveld’ loopt van 11 oktober tot 11 januari 2013 in Studio Job Gallery te Antwerpen. Tijdens de opening op 11 oktober geven Ida van Zijl, conservator bij het Centraal Museum in Utrecht, en Jop Ubbens, chairman Christie’s Amsterdam inleidingen vanuit hun eigen expertise.

Gerelateerde artikelen
2-7-2012 16:24:49
Het Vitra Design Museum in Zuid-Duitsland heeft tot september een tentoonstelling met zes hedendaagse Nederlands...
2-12-2011 10:18:15
De gevel van het atelier van Gerrit Rietveld in Utrecht wordt sinds enkele dagen opgesierd door een enorme foto ...
16-8-2011 12:09:02
In het Groninger Museum is vanaf 16 oktober een tentoonstelling met ontwerpen van kunst- en designerscollectief ...
25-1-2011 13:25:03
Gerrit Rietveld is de eerste architect uit de 20e eeuw aan wie het MAXXI – het National Museum of the 21st Centu...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap