home nieuws buitenland Rotor maakt expositie in Gentse Grindbakken

Rotor maakt expositie in Gentse Grindbakken


10-10-2012 - 16:47

Het collectief Rotor heeft met een interventie tijdens werk aan de Grindbakken in Gent een expositie met archeologische allure gecreŽerd.

Als onderdeel van een masterplan voor de dokken van Gent, BelgiŽ worden de zogeheten Grindbakken gerenoveerd. De betonstructuur, die in het verleden werd gebruikt voor het overslaan van zand en grind tussen schepen en vrachtwagens, wordt een voor het publiek toegankelijke plek.

De bakken gaan functioneren als recreatieve ruimte voor de wijk die in het dokkengebied gaat verrijzen. De Grindbakken worden nu voorzien van water en elektriciteit, doorgangen en trapjes en ze worden wit geschilderd. Het ontwerp is gemaakt door de jonge architect Sarah Melsens en kunstenares Roberta Gigante. 

Kaders
Rotor werd gevraagd voor een eerste activiteit in de bakken. Daarop besloot het collectief in te grijpen tijdens de schilderwerkzaamheden. Rotor selecteerde en documenteerde een aantal zones die volgens het collectief van specifiek belang waren. Ter plekke werden kaders gemaakt om delen van de dokken af te schermen tijdens de reinigings- en schilderwerkzaamheden.

Wat voor het publiek nu te zien is, zijn sporen van het gebruik van de Grindbakken en het industriŽle verleden. Zo toont een kader een felle rode kleur, die ontstaan is doordat bij uitzondering ook ijzererts in de Grindbakken werd opgeslagen. 

Stortvoeg
Een andere uitsparing toont bijvoorbeeld een naad over ene muur, die de getuige is van het betonstorten in twee fasen. Uit het feit dat het oppervlak boven de stortvoeg in slechtere staat is en meer grindnesten bevat, kan worden geconcludeerd dat de tweede storting een lagere kwaliteit betrof.

Weer een ander spoor zijn de witte korstmossen, aan de hand waarvan kan worden geschat hoe lang materiaalhopen hier lagen opgeslagen.
De Grindbakken liggen bij Dok Noord in Gent, Ďnabij de blauwe kraaní. De tentoonstelling is vrij toegankelijk en duurt nog tot 21 oktober 2012.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
31-5-2012 15:05:26
De Campus Schoonmeersen van de Hogeschool Gent krijgt er een aantal nieuwe gebouwen bij.
19-1-2012 11:28:01
Trans architectuur heeft in samenwerking met Dynamo architecten het ontwerp gemaakt voor de herinrichting van ee...
10-10-2011 17:35:07
Wie bijna alles van OMA wil weten, doet er goed aan dit najaar af te reizen naar de Barbican Art Gallery in Londen.
16-3-2011 9:57:02
Kunstgalerie The Barbican in Londen organiseert vanaf oktober een tentoonstelling over OMA. Extra bijzonder is d...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap