dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
gemeentehuizen

home nieuws binnenland Gemeentehuis Lansingerland opgeleverd

Gemeentehuis Lansingerland opgeleverd


11-10-2012 - 09:34
Het nieuwe gemeentehuis van de fusiegemeente Lansingerland is door Hans van Heeswijk architecten ingebed in de omgeving. Het ontwerp refereert onder meer aan een landgoed, met een buitenhuis en een koetshuis.

Het gemeentehuis in Bergschenhoek  bestaat uit twee gebouwen, die met elkaar zijn verbonden door een loopbrug. Voor het bestuurshuis heeft het architectenbureau gedacht aan een buitenhuis op een landgoed. De losstaande kantoorvleugel is dan te vergelijken met een koetshuis. Dit ‘kantorenhuis’ leidt als het ware naar het hoofdgebouw.

Bestuurshuis
Het bestuurshuis is een vierkant bouwdeel, met een opvallend overmaats overkragend, vlak staaldak. De glazen gevels maken het bestuursgebouw transparant. Het beton langs de waterkant heeft een reliëf van wuivend riet.

Dit bouwdeel bevat de publieksruimtes. Centraal ligt een drie verdiepingen hoog atrium. Daar omheen liggen op verschillende verdiepingen uitkragende en in elkaar geschoven ruimtes met daarin trouwzaal, raadzaal en B&W kamer.

Kantorenhuis
Het kantorenhuis heeft een lichte kromming in zijn langwerpige plattegrond. Het interieur kent een afwisseling van open werkplekken en gesloten ruimtes met glazen wanden. In het midden van de kantoorvleugel bevinden zich vergader-, bel- en ontmoetingsplekken.

“Alle medewerkers kregen een vaste werkplek, maar het nieuwe gebouw leent zich ook goed voor het nieuwe werken”, stelt Van Heeswijk. “Het is van het begin af aan op de groei van de gemeente gebouwd en is flexibel ingedeeld waardoor het gemakkelijk in delen te verhuren is." Het nieuwe gebouw biedt werkplekken aan 450 medewerkers.

Duurzaamheid
Het nieuwe gemeentehuis is energiezuinig ontworpen. De noordkant kent veel glas; de zuidkant heeft meer gesloten gevelelementen. Verder maakt het gebouw gebruik van warmte-koudeopslag en liggen er zonnepanelen op het dak van de kantoorvleugel.

Witte PVC dakbedekking op het bestuursgebouw weerkaatst het zonlicht, wat ‘s zomers warmte uit het gebouw weert. In de winter gaat er weinig warmte verloren door een dikke isolatielaag. Voorts is er bijvoorbeeld gelet op de recyclebaarheid van de toegepaste materialen en criteria voor duurzaam inkopen van kantoormeubilair.

Gerelateerde artikelen
25-7-2012 11:39:07
De nominatielijst van de Nationale Staalprijs 2012 was gisteravond het onderwerp van gesprek op Twitter.
8-3-2012 15:43:47
Een woning met ruimtes zonder scheidingswanden. Zo ontwierp architect Hans van Heeswijk zijn eigen woning op het...
7-5-2010 14:42:22
In Bergschenhoek is gestart met de bouw van het gemeentehuis van de fusiegemeente Lansingerland. Het door Hans v...


Reacties
 

Volg Ons Op
Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap