home nieuws binnenland XML ontwerpt installatie voor de Appel

XML ontwerpt installatie voor de Appel


11-10-2012 - 11:56
De Appel arts centre in Amsterdam heeft architectenbureau XML gevraagd een installatie te ontwerpen voor een programma rond het thema kunst en politiek. De installatie bestaat uit witte blokken die kunnen worden geplaatst in configuraties volgens kleurlijnen op de vloer.

Settings, zoals de installatie heet, onderzoekt verschillende vormen voor het delen en uitwisselen van ideeën. Op de vloer van de grote zaal in de Appel zijn gekleurde lijnen aangebracht, zoals voor speelvelden in een sportzaal. De verschillende kleuren geven vier mogelijke opstellingen van de witte blokken weer.

Er zijn vierenzestig witte blokken, alle met een footprint van veertig vierkante centimeter. Ze hebben vijf verschillende hoogtes, tussen de dertig en zeventig centimeter. De verschillende configuraties die op de vloer zijn aangegeven, zijn geschikt voor een specifieke vorm van idee-uitwisseling, aldus XML.

Alternatieve opstellingen
Zo duiden de geprojecteerde plattegronden een opstelling van de blokken aan voor lezingen, debatten, masterclasses en exposities. Echter, bij elke opstelling zijn de andere in potentie aanwezig. De installatie stimuleert een continu besef, zo stelt XML, van de (on)mogelijkheden van elke configuratie en reikt tegelijkertijd andere vormen van organiseren aan.

Doordat de installatie geen definitieve vorm aanbiedt, kunnen de gebruikers experimenteren met de onderlinge opstelling als ze ideeën willen bediscussiëren of uitwisselen. Settings wordt gedurende oktober geprogrammeerd rond het thema kunst en politiek.

Onderzoek
Settings past in het grotere project ‘Theaters van democratie’ van XML (Max Cohen de Lara en David Mulder) zelf. Hierbinnen doet het architectenbureau onderzoek naar plenaire vergaderzalen van parlementen. Die opstellingen zijn intentionele constructies: settings. XML bekijkt de rol van architectuur in het vormgeven en representeren van het politiek debat in dergelijke settings.

Gerelateerde artikelen
21-11-2011 16:38:21
Drie ontwerpteams hebben concepten ontwikkeld om de problemen in Zeeuws-Vlaanderen aan te pakken.


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap