home nieuws buitenland Winnend masterplan verlichting van West 8

Winnend masterplan verlichting van West 8


12-10-2012 - 09:16
De inzending van West 8 urban design & landscape architecture voor het masterplan verlichting van een toekomstige wijk van Helsinki is aangewezen als winnaar. Het bureau heeft het ontwerp gemaakt in samenwerking met Speirs + Major ǀ Designers working with light.

‘Luonnon Lyhdyt’ heet het ontwerp van West 8 en Speirs + Major: ‘Natuurlijke Lantaarns’. De bureaus willen met het voorgestelde masterplan namelijk de natuurlijke omgeving benadrukken, op een zodanige wijze dat de bezoeker of bewoner van de wijk de harmonie van natuurlijke en gebouwde omgeving ervaart. 

Terughoudend
In het ontwerp zijn zowel kunstlicht als daglicht in beschouwing genomen. Omdat de meesten die de locatie in het donker beleven de bewoners zullen zijn, moet kunstlicht vooral bijdragen aan een aangename woonomgeving. Tegelijkertijd willen West 8 en Speirs + Major het kunstlicht terughoudend inzetten.

De nieuwe wijk Kruunuvuorenranta ligt aan het water. Het reflecterende wateroppervlak zorgt voor een verdubbeling van het licht, zoals dat vanaf een afstand wordt waargenomen. Daarom wordt het gebruik van kunstlicht beperkt tot de verlichting van toegangswegen, monumenten en lantaarns in de wijk. 

Materiaalkeuzen
Daglicht is onvoorspelbaar en oncontroleerbaar, maar zal worden “omarmd en benut door middel van strategische materiaalkeuzen”, aldus West 8. Op de gehele locatie wordt gekeken naar de mate van reflectie van materialen om de lichtstrategie te optimaliseren.

De reflectie van materiaaloppervlakken en de hoeveelheid licht die erop schijnt worden zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Op die manier willen West 8 en Speirs + Major het energieverbruik minimaliseren en zorgen voor een balans tussen lichte en donkere oppervlakken.

West 8 en Speirs + Major | Designers working with light moeten overigens de eerste prijs delen met de inzending ‘Into the Light’ van Team Bartenbach.

Gerelateerde artikelen
4-10-2012 16:14:41
Bij het station van het Vlaamse Hasselt komt een nieuwe scholencampus voor technisch onderwijs.
14-9-2012 10:49:00
Wageningen University heeft Adriaan Geuze benoemd tot buitengewoon hoogleraar landschapsarchitectuur.
27-7-2012 15:02:05
Drie bureaus zijn in de race voor het stedenbouwkundig plan voor een nieuwe wijk van Spoorzone Delft.
1-6-2012 10:52:29
Donderdag is Jubilee Gardens in Londen officieel geopend na een herinrichting door het Nederlandse West 8.
25-4-2012 11:20:35
West 8 heeft de prijsvraag gewonnen voor het masterplan van het Yongsan Park in de stad Seoul, Zuid-Korea.


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap