dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
theaters

home nieuws buitenland Sn°hetta wint prijsvraag opera Busan

Sn°hetta wint prijsvraag opera Busan


16-10-2012 - 18:16
Het Noorse architectenbureau Snøhetta heeft de internationale ontwerpprijsvraag gewonnen voor het nieuwe operagebouw in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan. Het architectenbureau troefde met zijn ontwerp onder meer Zaha Hadid Architects af.

Is Busan het Rotterdam van Zuid-Korea? De stad is niet zo groot als de hoofdstad Seoul, maar heeft wel de belangrijkste haven van het land. Dat is de vijfde haven ter wereld zelfs.

Om het stedelijke leven in de stad een kwaliteitsimpuls te geven investeert Busan stevig in zijn culturele sector. Een jaar geleden werd in de stad al een groot filmcentrum geopend naar ontwerp van het Oostenrijkse architectenbureau Coop Himmelb(l)au. Vanaf 2014 moet in de noordelijke haven van de stad een nieuwe opera verrijzen. Deze week is bekend gemaakt dat het Noorse architectenbureau Snøhetta de daarvoor uitgeschreven ontwerpprijsvraag heeft gewonnen.

Gebouw als landschap
Snøhetta maakte internationaal naam met zijn ontwerp voor de opera in de haven van Oslo. Het ontwerp voor de opera in Busan heeft ook wel wat van dat eerdere ontwerp weg. Niet alleen liggen beide gebouwen aan een haven, ook is bij beide gebouwen het landschap rond het gebouw autovrij gelaten en is het dak volledig beloopbaar gemaakt.

En waar het operagebouw in Oslo in zijn vorm en materialisering een dialoog aanging met het Noorse berglandschap, daar zoekt Snøhetta in zijn ontwerp voor Busan in zijn vormentaal en materialisering een dialoog met het Zuid-Koreaanse berglandschap.

Democratische ruimte
Over het ontwerp zegt Snøhetta zelf: “De opera van Busan markeert een paradigmaverschuiving voor stedelijke culturele ruimte: van het statige object naar de dynamische ruimte, van een gesloten container naar een open podium, van passief naar interactief, van een monument voor de elite naar een democratische arena, van een plek voor weinigen naar een plek voor velen.”

De programma van eisen voor de opera noemt een zaal met 1.800 stoelen, een conferentieruimte, een tentoonstellingsruimte, een restaurant en een café. De bruto vloeroppervlakte van het gebouw is 48.000 vierkante meter. In de internationale prijsvraag nam Snøhetta het onder meer op tegen Foster & Partners, Henning Larsen Architects en Zaha Hadid Architects.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
8-4-2011 14:04:22
Sn°hetta heeft het ontwerp voor het nieuwe studiecentrum van de Ryerson-universiteit in Toronto gepresenteerd. H...
23-7-2010 13:22:37
Het Noorse bureau Sn°hetta heeft in korte tijd twee grote opdrachten binnengesleept in de Verenigde Staten.
25-3-2010 9:43:18
Virginia Tech heeft de plannen voor een centrum voor kunsten op haar campus in Blacksburg gepresenteerd. Het doo...
29-4-2009 10:33:14
De Noorse Nationale Opera & Ballet in Oslo is bekroond met de Mies van der Rohe Award 2009. Dat maakten de Europ...
27-6-2008 11:30:54
Het Noorse bureau Sn°hetta is gekozen als ontwerper voor het ĹKoning Abdulaziz Centrumĺ in de Dhahran.
19-3-2008 12:00:03
Onlangs is in Oslo het nieuwe gebouw voor de nationale opera geopend. Dit sculpturaal vormgegeven complex is ont...
23-8-2007 11:54:19
23 aug 2007 - Vrijdag wordt in Londen het nieuwe paviljoen voor de Serpentine Gallery geopend. Het bouwwerkje va...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
ę 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap