dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
stations

home nieuws buitenland Kengo Kuma ontwerpt station omstreden hsl-project

Kengo Kuma ontwerpt station omstreden hsl-project


17-10-2012 - 11:31
Kengo Kuma & Associates heeft de prijsvraag voor het ontwerp van een hsl-station in het Italiaanse Susa gewonnen. Dat heeft het Japanse bureau bekendgemaakt. De komst van de hogesnelheidslijn naar het Alpendorp is zeer omstreden.

In het ontwerp voor het station van Susa is de omgeving het belangrijkste uitgangspunt. Het gebouw heeft het voor een berglandschap kenmerkende reliëf gekregen, al zijn de contouren scherper. Open gevels, terrassen en een begaanbaar dak bieden uitzicht op de vallei, die als een van de mooiste in de Alpen bekendstaat.

Van oudsher geldt de Susavallei als een belangrijke spoorwegverbinding tussen Italië en Frankrijk. Door de opkomst van het vliegverkeer is deze functie enigszins in de versukkeling geraakt, maar de hsl moet die nieuw leven inblazen. Voorstanders zien de vernieuwde verbinding tussen Turijn en Lyon als belangrijk knooppunt in een Europees hsl-netwerk.

Het project kent echter ook veel tegenstand, zowel lokaal als nationaal. Uit sympathie met plaatselijke protestgroepen, die onder meer snelwegen hebben geblokkeerd en bouwlocaties bezet, zijn er inmiddels demonstraties geweest in Rome en op Sicilië.

Volgens Bloomberg symboliseert het meer dan acht miljard euro kostende hsl-project voor veel Italianen de misstanden in de politiek van het land. Zij typeren het als geldverslindend en desastreus voor het milieu. Bovendien zouden de autoriteiten het project er zonder democratische legitimering doorheen hebben gedrukt. 

De bouw van het station begint in 2014.

Trefwoord toevoegen
Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap