home nieuws binnenland 'Hooijmaijers dupeerde samenleving'

'Hooijmaijers dupeerde samenleving'


18-10-2012 - 13:20
Met het aannemen van steekpenningen, witwassen en valsheid in geschrifte tijdens zijn werk als gedeputeerde voor de provincie Noord-Holland heeft Ton Hooijmaijers (51) de maatschappij ernstig gedupeerd. Dat stelde de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Haarlem, aan het begin van het strafproces tegen de voormalig bestuurder.

Daarnaast heeft hij met zijn praktijken de provincie benadeeld, meent het Openbaar Ministerie (OM). Hooijmaijers kon vanuit zijn positie 'dingen voor elkaar krijgen' en liet zich daarvoor betalen. 

Dat is volgens de aanklager het beeld dat uit een jarenlang onderzoek naar de provinciebestuurder naar voren komt. De officier sprak van 'ambtelijke corruptie op ongekende schaal'. 

Volgens het OM ontving de gedeputeerde tussen 2005 en 2009 in totaal bijna een half miljoen euro aan steekpenningen van onder meer bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Daarnaast zou hem nog eens een miljoen zijn beloofd door verschillende partijen. 

Harde bewoordingen
De oud-VVD'er spreekt alle beschuldigingen tegen. Hij liet zich tegenover de rechtbank in harde bewoordingen uit over het onderzoek van het OM. "Het levert geen enkel direct bewijs tegen mij.'' 

Geëmotioneerd voegde hij daaraan toe: "U kunt mij verwijten dat ik te toegankelijk ben, gepassioneerd, een slechte boekhouding wellicht. Maar corrupt ben ik nooit geweest.'' 

Hooijmaijers voelt zich bij voorbaat veroordeeld. Hij, maar ook zijn gezin ondervinden daarvan al jaren dagelijks de gevolgen, stelt hij.

Zijn advocaat pleitte donderdag voor een nieuw onderzoek naar de handel en wandel van de gevallen gedeputeerde. De raadsman noemde het vooronderzoek in de zaak suggestief, eenzijdig en tendentieus. Hij hekelt ook de 'naming and shaming' van zijn cliënt in de media. 

Valse facturen
Naast Hooijmaijers staan ook zijn vrouw en een bevriende makelaar terecht. Zij waren donderdag tijdens de regiezitting niet in de rechtszaal aanwezig. Volgens justitie werden de corrupte betalingen verhuld door valse facturen, verstuurd namens het makelaarskantoor en het adviesbureau van Hooijmaijers' echtgenote.

De rechtbank hield de zaak donderdag voor onbepaalde tijd aan. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de verdenkingen en op verzoek van de verdediging worden in totaal bijna twintig getuigen gehoord.
bron: ANP

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
30-1-2012 9:52:26
De rechter heeft de hoofdverdachten in de vastgoedfraudezaak een lagere straf opgelegd dan door het OM was geëist.
22-7-2011 9:32:38
Provinciale Staten van Noord-Holland zien voorlopig af van het instellen van een provinciale enquête naar de han...
19-7-2011 10:57:11
De oppositiepartijen PVV, 50PLUS en Ouderenpartij Noord-Holland willen dat er met spoed een onafhankelijk onderz...
3-11-2010 14:54:02
De provincie Noord-Holland heeft een streep gezet door de plannen rond de ontwikkeling van het Wieringerrandmeer...
9-9-2010 10:19:22
De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt officieel verdacht van omkoping en ambtelijke corrupt...
14-4-2010 11:05:09
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben opdracht gegeven voor een onderzoek naar de projecten Wieringerrand...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap