home nieuws binnenland Nieuw hart TU Eindhoven opent deuren officieel

Nieuw hart TU Eindhoven opent deuren officieel


19-10-2012 - 10:26
Maandag wordt de tot MetaForum getransformeerde W-Hal van de Technische Universiteit Eindhoven officieel geopend. Ector Hoogstad Architecten heeft de uit 1958 stammende hal verbouwd en er een nieuw faculteitsgebouw bovenop geplaatst. Het vernieuwde hart van de TU herbergt onder meer de centrale bibliotheek en studieplekken.

Verder zijn in de verbouwde hal loungeplaatsen, horecavoorzieningen, winkels en studentenbalies gehuisvest. Het zuidelijke deel is omgetoverd tot een overdekt evenementenplein. Loopbruggen met volgens Ector Hoogstad spectaculaire zichtlijnen verbinden het MetaForum met de omliggende gebouwen.

“Studenten die via de bruggen binnenkomen, dalen af naar de bibliotheek en de andere centrale functies op de begane grond en in het souterrain. Of ze gaan via de panoramische trap of met de lift naar boven, naar de nieuwbouw van de faculteit Wiskunde en Informatica”, zegt het Rotterdamse architectenbureau.

De 16.000 vierkante meter omvattende faculteit lijkt boven de voormalige W-hal te zweven, dankzij een subtiele draagconstructie van slechts twintig ranke stalen kolommen. “De nieuw aangelegde kelder onder het MetaForum compenseert deels het gewicht van het nieuwe faculteitsgebouw en herbergt alle technische installaties”, vertelt Ector Hoogstad.

“De voorzieningen om het klimaat in het complex te regelen zijn in de eerste verdiepingsvloer ingebouwd. Het historische dak kon daarmee vrij blijven van installaties en zo in oude luister worden hersteld.”

“Voor de restauratie van de bestaande, ongeïsoleerde gevel van de W-hal is gebruikgemaakt van een nieuwe methode waarbij de oorspronkelijke stalen ‘stoeltjesprofielen’ op een onderhoudsarme en omkeerbare manier zijn getransformeerd tot een goed geïsoleerde vliesgevel, zonder dat het uiterlijk is veranderd. Deze methode maakt volgens specialisten grote kans uit te groeien tot de standaardoplossing voor dit soort restauratieprojecten.”

Sjoerd van Embden en Jacques Choisy hadden de W-hal ooit ontworpen als en ‘flexibele, overdekte hectare voor machines en experimenten’. Joost Ector, die zelf in 1996 is afgestudeerd aan de TU Eindhoven, wilde het gebouw in dezelfde geest transformeren tot nieuw hart van de universiteit.

Gerelateerde artikelen
23-9-2011 14:10:27
De Technische Universiteit Eindhoven heeft MTD Landschapsarchitecten geselecteerd voor het ontwerpen van de Groe...
18-3-2011 11:33:07
Het bestuur van de TU Eindhoven (TU/e) heeft groen licht gegeven voor het tweede grote project van het huisvesti...
2-12-2010 10:28:07
Woensdag is gestart met de herontwikkeling van de W-Hal op de campus van de TU Eindhoven (TU/e). Boven op twee b...
5-3-2009 10:44:29
Vandaag heeft de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) het ontwerp voor de nieuwe faculteit Wiskunde en Infor...
23-4-2008 13:33:38
De cultuurhistorische W-hal van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) blijft bestaan maar krijgt geen monu...


Reacties
 

Volg Ons Op
Schrijf u in op onze wekelijkse nieuwsbrief


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap