dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
duurzaamheid

home nieuws binnenland DOEN | Materiaalprijs uitgereikt

DOEN | Materiaalprijs uitgereikt


22-10-2012 - 16:30
Met haar servies dat energie opwekt, is Marjan van Aubel winnaar van de DOEN | Materiaalprijs 2012. Met keramiekverf en kommen uit reststoffen won Kirstie van Noort de aanmoedigingsprijs.

Het kleurrijke servies van The Energy Collection laat zien hoe alledaagse gebruiksvoorwerpen ene verrassende meerwaarde kunnen krijgen. De bekers, borden en kannen hebben als enige decoratie een koperen strip over de bodem.

Eenzelfde strip loopt door de bijbehorende bergkast, dat de stroom aftapt en doorgeeft aan bijvoorbeeld een oplaadpunt voor een telefoon of aan een lampje.

Nieuwe techniek
Marjan van Aubel heeft het serviesgoed gekleurd met een lichtgevoelig pigment, dat is onttrokken aan onder andere spinazie en bosbessen. Daarmee kan het servies licht opvangen en omzetten in energie, zoals planten dat doen met hun bladgroen. De techniek werkt ook binnenshuis. Het elektriciteit opwekkende pigment is een recente vinding van de scheikundige Michael Graetzel.

De jury van de DOEN | Materiaalprijs waardeert Van Aubels ontwerp vooral om het idee dat erachterzit. The Energy Collection is functioneel, maar zet ook aan tot nadenken energieconsumptie en verdere mogelijkheden van dit nieuwe materiaal.

Gebruik van afval
De aanmoedigingsprijs is eveneens door een project met serviesstukken en pigment veroverd. Kirstie van Noort experimenteerde met restafval uit de porselein- en mijnindustrie van Cornwall. Hoe vervuilend de porseleinindustrie is, toont zij met haar servies.

Voor elke kilo porselein wordt zeven kilo materiaal gedolven; zes kilo wordt als afval gebruikt als vulmateriaal in de bouw of gestort. In de serie 6:1 maakt Van Noort dit zichtbaar via een smetteloos wit porseleinen kommetje en zes kommen met een smetje die uit het restafval daarvan zijn gemaakt.

Keramiekverf
Bovendien hebben de kommen de tinten van de grond, waaruit naast poresleinklei ook tin, koper, lood en zilver worden gewonnen. De ontwerpster heeft dit tot pigmenten verwerkt, waarmee ze een verf speciaal voor keramiek ontwikkelde.

Marjan van Aubel krijgt als winnares van de DOEN | Materiaalprijs 2012 een bedrag van 15.000,- euro. Alle nominaties voor deze prijs rond duurzaam en innovatief materiaalgebruik zijn gedurende de Dutch Design Week te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Gerelateerde artikelen
6-9-2012 12:00:05
De natuur vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van de Layer Chair. En naar de natuur zal de stoel weer terug...
3-7-2012 13:25:24
Dit jaar heeft de organisatie van de DOEN | Materiaalprijs achttien werken genomineerd.
24-10-2011 10:11:24
Studio Maarten Kolk & Guus Kusters hebben met diens ontwerp Waterloop de DOEN | Materiaalprijs gewonnen.


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap