home nieuws buitenland Laatste werk Louis Kahn ingewijd

Laatste werk Louis Kahn ingewijd


23-10-2012 - 11:43
Afgelopen weekend is in New York het Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park geopend. Dit park op de zuidelijke tip van Roosevelt Island is het laatste gerealiseerde werk van Louis Kahn. De architect had het ontwerp vlak voor zijn dood in 1974 afgerond.

Het park is opgedragen aan de vier vrijheden die oud-president van de Verenigde Staten Roosevelt (1882-1945) heeft geformuleerd, als basis van de nieuwe wereld die zou ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. In 1949 werden de Four Freedoms opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De oorspronkelijke plannen voor het herinneringspark stammen uit 1973. Gouverneur Nelson Rockefeller en burgemeester John Lindsay hadden Kahn gevraagd een ontwerp te maken. Het project ging echter niet door nadat beide politici andere posities gingen bekleden, de stad bijna failliet was en de architect plotseling overleed.

Het verhaal gaat dat, toen de onder tragische omstandigheden gestorven Kahn dood werd gevonden, hij het definitief ontwerp voor Four Freedoms Park op zak had. Na verschillende mislukte pogingen het park alsnog te realiseren, kwam het project in 2010 dankzij voormalig VN-ambassadeur William vanden Heuvel eindelijk echt van de grond.

Het park is driehoekig vormgegeven, met de punt richting de East River. De focus in het ontwerp ligt op een nis met daarin een bronzen beeld van Roosevelt. Rechts is de skyline van Manhattan te zien, met heel prominent in beeld het hoofdkantoor van de Verenigde Naties. De ‘Room’, een vierkant platform aan het uiteinde, biedt panoramisch uitzicht.

De entree van het park is gemarkeerd met vijf bomen. Hierachter bevindt zich een monumentale trap die toegang geeft tot een platform, met daarop een grasveld en twee rijen lindebomen. De ‘stenen’ delen van het park bestaan uit graniet, van een type dat Kahn zelf nog uitgezocht heeft.

Momenteel is in het NAi een overzichtstentoonstelling van Louis Kahn te zien.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
7-9-2012 14:25:00
Zoektocht van Nathaniel Kahn naar zijn vader, de veelgeroemde architect Louis Kahn.
5-9-2012 17:32:19
Zaterdag wordt in het NAi de tentoonstelling Louis Kahn – The Power of Architecture geopend.
20-6-2012 11:47:18
Vanaf 8 september is er in het NAi een tentoonstelling te zien over het werk van architect Louis Kahn.
17-6-2009 10:53:24
Een van de grootste architectuurfenomenen in de twintigste eeuw is de in Estland geboren Amerikaan Louis Isidore...


Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap