home nieuws binnenland NAi exposeert werk van Braziliaan Lélé

NAi exposeert werk van Braziliaan Lélé


23-10-2012 - 11:49
De Braziliaan Lélé is een van de architecten van Brasília. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) presenteert vanaf 26 oktober 2012 een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

De tentoonstelling ‘Lélé – architect van geluk en gezondheid’ is vooral gericht op het diverse werk dat João Filgueiras Lima – zoals hij eigenlijk heet – sinds de jaren zestig heeft gerealiseerd. De focus ligt op de ziekenhuizen die hij bouwde en de bruggen en trappen waarmee de bevlogen architect de toegang tot de favela’s verbeterde.

Functionaliteit
Zijn drang om maatschappelijke problemen aan te pakken, combineerde Lélé (1932) in zijn werk met aandacht voor functionaliteit en constructie. Tot op de dag van vandaag toont hij zijn vindingrijkheid in het gebruik van materialen en constructies.

Sleutelfiguur
Buiten Brazilië lijkt Lélé niet heel bekend. Toch is hij volgens het NAi een sleutelfiguur in de ontwikkelingen in zijn land. Zijn werk zou de kiem hebben gelegd voor de huidige manier van bouwen in Brazilië.

Lélé begon zijn carrière eind jaren ’50 bij leermeesters Oscar Niemeyer en Lucio Costa. Hij bouwde mee aan de nieuwe hoofdstad Brasília. De miljoenenstad moest in korte tijd en met schaarse middelen worden gerealiseerd. Lélé ontwierp fabrieken die de gebouwen grotendeels prefabriceerden, zodat snel aan de grote vraag naar kwalitatief goede gebouwen kon worden voldaan.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is samengesteld door de Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Delft, het Museu da Casa Brasileira in São Paulo en het NAi. ‘Lélé – architect van geluk en gezondheid’ wordt 26 oktober geopend en is te zien tot en met 10 februari 2013.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
6-9-2012
Making City Kossmann.dejong heeft de hoofdtentoonstelling Making City op de vijfde Internationale Archit...
5-9-2012 17:32:19
Zaterdag wordt in het NAi de tentoonstelling Louis Kahn – The Power of Architecture geopend.
16-12-2010 15:17:41
Oscar Niemeyer heeft woensdag op zijn 103e verjaardag een aan hem gewijd museum in de Braziliaanse stad Niteroí ...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap