home nieuws binnenland Eerste prototypes voor slimme snelweg

Eerste prototypes voor slimme snelweg


23-10-2012 - 16:58
Studio Roosegaarde en Heijmans ontwikkelen samen een interactieve snelweg. De eerste prototypes zijn te zien tijdens de Dutch Design Week.

Een wegdek dat onder invloed van temperatuur vorsticonen vertoont, verlicht wordt wanneer dat nodig is, of waarlangs windmolentjes energie oogsten. Studio Roosegaarde en Heijmans werken samen aan een weg waarin de nieuwste technieken zijn verwerkt. En kunnen de eerste realisaties laten zien.

Prototypes
Afgelopen zondag werd de Smart Highway, samen met acht andere vooruitstrevende ontwerpen, door de Dutch Design Awards benoemd tot Best Future Concept. Tijdens het evenement toonden ontwerper Daan Roosegaarde en directielid van Heijmans Heleen Herbert de eerste prototypes. Bezoekers van de Dutch Design Week in Eindhoven kunnen de prototypes ook in het Klokgebouw op Strijp S bekijken.

De eerste stukken slimme snelweg zijn voorzien van ‘Glow-in-the-dark Belijning’ en ‘Dynamische Verf’. Het foto-luminiserende poeder, dat in de glow-in-the-dark lijnen gebruikt wordt, geeft tot tien uur lang licht en maakt verdere verlichting overbodig. Dynamische Verf wordt zichtbaar als dat relevant is, zoals in het voorbeeld van vorst.

Toepassing
Met deze en andere interactieve en slimme technieken streven Roosegaarde en Heijmans naar een duurzame en veilige weg. Verlichting kan slimmer worden, verkeerstekens passen zich aan de lokale en actuele wegsituatie aan en energie wordt geoogst uit het wegdek.

Gerelateerde artikelen
13-9-2012 16:11:36
Op het recent vernieuwde C. van Eesterenplein in Almere is een lichtinstallatie van Studio Roosegaarde geplaatst.
16-5-2012 12:13:49
De Charlotte Köhler Prijzen 2012 zijn toegekend aan Daan Roosegaarde, Shift Architecture Urbanism en Guido van d...
18-4-2012 10:22:25
Het kunstwerk Sensor Valley 8.0 van Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde) in Assen wordt op 20 april officieel o...
22-11-2010 10:35:19
Bouwbedrijf Ballast Nedam en wegenbouwer Van Gelder zijn uitverkoren om de Weg van de Toekomst ten oosten van Os...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap