home nieuws buitenland Théâtre de Saint-Nazaire opgeleverd

Théâtre de Saint-Nazaire opgeleverd


29-10-2012 - 13:35
Het Franse bureau k-architectures heeft onlangs het Théâtre de Saint-Nazaire gerealiseerd. Het gebouw verwijst naar de geschiedenis van de plek.

Het theatergebouw is gerealiseerd in Saint-Nazaire op de plek waar een treinstation in de ‘Hausmanniaanse’ neoclassicistische stijl heeft gestaan. In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een basis voor onderzeeërs in de buurt. 

Verwijzingen
De geallieerde bombardementen op de gigantische bunker waren zo hevig dat een zeer groot deel van de omgeving eveneens werd verwoest. De ruïne van het station bleef achter en is nu in het kader van een herontwikkelingsproject van de stad opgenomen.

Het theatergebouw is geïnspireerd op de omgeving. Het monolitische bouwwerk verwijst in materiaalgebruik naar de onderzeebootbunker; de grove contouren zijn ontleend aan de industriële gebouwen in de buurt. De betonnen muren reiken tot 11,5 meter hoog. 

Reliëf
Het beton kreeg een belangrijke rol in de uitstraling toebedeeld. Het is op verschillende plekken anders toegepast: gepolijst of voorzien van reliëf. Het reliëf is gebaseerd op een zeventiende eeuws Frans zijdedessin, dat is geschaald naar de afmetingen van het gebouw.

Het dessin is in verschillende dieptes aangebracht. Op plekken perforeert het zelfs het beton, waardoor ’s avonds de gloed vanuit het gebouw het massieve gebouw meer zachtheid verleent. De gedessineerde betonpanelen zijn geprefabriceerd; het overige beton is in het werk gestort. 

Verzachtende elementen
Het florale motief in het beton is ook in het interieur toegepast. De theaterzaal maakt deel uit van de betonnen hoofdconstructie. Ruimten als de foyer, oefenruimten, kleedkamers en de technische ruimten liggen aan weerszijden van de hoofdstructuur. Deze volumes zijn bekleed met kastanjehout.

In het interieur heeft k-architectures de ruwe uitstraling van de buitenzijde voortgezet en gecombineerd met de warme en luxueuze sfeer van rood fluweel in klassieke theaters. De zaal telt 826 stoelen, deels op een balkon dat de hele breedte van de zaal bestrijkt. 

Paviljoens
Het theater wordt bereikt via een terrein dat tussen twee bouwdelen van het voormalige station ligt. De twee paviljoens, waarin kantoren en de kassa’s zijn ondergebracht, zijn gerestaureerd, waarbij de sporen van het bombardement en jarenlange leegstand niet geheel zijn weggewist. De gebouwen worden verbonden door een arcade.
betonfrankrijkk-architecturesparijssaint-nazairestationtheater suggest

Trefwoord toevoegen




Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap