home nieuws binnenland Emma architecten realiseert paviljoen in fort

Emma architecten realiseert paviljoen in fort


30-10-2012 - 09:25
In het gerenoveerde Fort Diemerdam heeft Emma architecten een paviljoen gerealiseerd. Het gebouw sluit op meerdere wijzen aan bij zijn omgeving.

Fort Diemerdam, onderdeel van de Stelling Amsterdam, is gerenoveerd en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. De bestaande bunkers en het fortwachtershuisje zijn gerestaureerd en het oorspronkelijke plan van taluds en bolwerken is hersteld.

Bescherming
De opdracht was echter ook om het fort toekomst te geven. Emma architecten heeft een paviljoen ontworpen dat als evenementenlocatie dienst kan doen. Het Amsterdamse bureau heeft gezocht naar een manier om tegelijkertijd verleden en toekomst te verbeelden. Het ontwerp moest vooruitgang en bescherming uitdragen.

Paviljoen Puur is verrezen op de plaats van een soldatenonderkomen. De footprint van dit onderkomen kwam bij archeologisch onderzoek tevoorschijn. De historische plattegrond is op deze plek zestig centimeter in de grond gedrukt. Rond deze basis heeft Emma een houten wand geplaatst, die beschermt en het gewenste programma omvat.

Glooiingen
De houten wand is gevormd naar het landschap. De gevel helt naar voren en naar achteren. De openingen in de wand en het terras op de verdieping van het paviljoen bieden zicht op het aardwerk, de bunkers en de lucht. Ook kan men het eiland Pampus, het volgende fort in de stelling, zien liggen.

Door de vloeiende hoogtes en openingen in de gevel ontstaat voor de bezoeker een spel van zichtbaarheid en verhulling. Dit refereert aan de glooiende vormen van het aangelegde landschap, waarin manschappen zich met het geschut verdekt konden opstellen.

Natuurlijk
Dankzij een grote kelder onder het paviljoen kon de achteringang buiten het gebouw worden geplaatst. Het gebouw is onder andere voorzien van luchtwarmtepompen en loost vuilwater op een helofytenveld. Installaties zijn in het bolwerk geïntegreerd.

De houten gevel is geïsoleerd met isovlas en afgewerkt met tienduizenden shingles van onbehandeld cederhout. De shingles zullen verschillend verkleuren door de geleidelijke verschillen in oriëntatie van de gevel. In de loop der tijd zal het gebouw ook in uitstraling zich aanpassen aan de omringende natuur.

Interieur
Het interieur van Paviljoen Puur is ingericht met ambachtelijke houten elementen van Simons Houtwerk. Deze zijn gecombineerd met designmeubels van Moroso en de verlichting van Flos. Het interieurontwerp is flexibel gehouden, om voor verschillende evenementen passende inrichtingsplannen te kunnen maken. Het paviljoen wordt door Puur Produkties geëxploiteerd als evenementenlocatie.

De Stelling Van Amsterdam is een Rijksmonument en is in 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. De voormalige verdedigingslinie bestaat uit zesenveertig forten, batterijen, dijken en sluizen. Fort Diemerdam is daarbinnen een van de twee kustbatterijen.

Gerelateerde artikelen
6-9-2012 10:14:50
Serge Schoemaker Architects heeft het ontwerp gemaakt voor de herbestemming van het Fort bij Hoofddorp.
31-8-2012 10:59:32
Vrijdag is de inschrijving voor het beheer en de exploitatie van Vuurtoreneiland bij Amsterdam geopend.
26-3-2012 15:56:48
Voor de voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012 in de Regio Delta zijn drie projecten ge...
15-3-2012 11:53:43
Een restaurant aan zee, op een haast surrealistische locatie.


Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap