home nieuws buitenland Architect Lebbeus Woods overleden

Architect Lebbeus Woods overleden


31-10-2012 - 13:19

Gisteren is de Amerikaanse architect, kunstenaar en theoreticus Lebbeus Woods overleden op 72-jarige leeftijd. Zijn experimentele ontwerpen waren vaak te fantastisch om te verwezenlijken.

Lebbeus Woods, geboren in 1940 in Lansing, Michigan studeerde architectuur en techniek, en begon zijn loopbaan bij Eero Saarinen. Sinds 1976 wijdde hij zich volledig aan theorie en experimentele projecten. Woods was in 1988 mede-oprichter van het Research Institute for Experimental Architecture

Radicaal
Woods is vooral bekend geworden met zijn radicale herdenkingen van systemen en steden die in een crisis verkeren. Hij hield zich bij voorkeur bezig met situaties waarin de bestaande orde werd geconfronteerd met een nieuwe orde. Woods had een afkeer van alles en iedereen dat vasthield aan het bestaande.

Hij gaf de voorkeur aan veranderlijkheid, een visie zonder bekend begin en einde en verklaarde de oorlog aan “all icons and finalities, on all histories that would chain me with my own falseness”, zoals hij schreef in War and Architecture (2002). Woods’ ontwerpen hadden een sterk politieke lading.

Zijn ontwerpen voor steden in crisis schetsten een mogelijke nieuwe realiteit, waarmee hij vooral tot nadenken wilde aanzetten. Concreet maakte hij bijvoorbeeld ontwerpen voor Sarajevo na de oorlog in voormalig Joegoslavië, voor Havana dat gebukt ging onder het voortdurende handelsembargo en voor San Francisco na de Loma Prieta-aardbeving van 1989. Deze drie voorstellen zijn opgenomen in zijn boek Radical Reconstruction (1997).

Conceptueel
Terwijl zijn ontwerpschetsen vaak te fantastisch waren om te worden gerealiseerd, kwamen ze vaak terecht in museale tentoonstellingen. Bij de science fiction-film Alien 3 wordt hij genoemd als ‘conceptueel architect’ voor de sfeer en uitstraling van de film.

Momenteel wordt het Light Pavilion van Woods in Chengdu, China, gerealiseerd. Dit gebouw is ontworpen in opdracht van Woods’ vriend Steven Holl en maakt deel uit van diens project Sliced Porosity Block. Toen de bouw al was gestart, verklaarde Woods na de arrestatie van Ai Weiwei dat hij niet meer in China zou werken totdat Weiwei ongedeerd was vrijgelaten.

In augustus van dit jaar stopte Woods met zijn blog vanwege gezondheidsproblemen en zijn werkzaamheden aan een nieuw boek.

architectuurtheoriechengduexperimentlebbeus woodsResearch Institute for Experimental Architecturesteven holl suggest

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
27-2-2008 11:24:41
In het Chinese Chengdu verrijst in 2010 de ‘Sliced Porosity Block’. Dit multifunctionele gebouwenblok is markant...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap