home nieuws buitenland Die Mügge van Studio NL-D geopend

Die Mügge van Studio NL-D geopend


31-10-2012 - 17:33
Met een jongerenopleidingscentrum in Hamburg won Studio NL-D de prijsvraag ‘Haus der Projekte’. Het gebouw is onlangs officieel geopend.

De prijsvraag voor het gebouw in de probleemwijk Veddel van Hamburg is in 2008 door de Internationale Bau Ausstellung (IBA) uitgeschreven. Het winnende ontwerp, ‘Die Mügge’ van de Rotterdamse Studio NL-D, heeft de archetypische vorm van een huis. Dit kan metaforisch worden gezien: het opleidingscentrum moet een thuis zijn voor probleemjongeren. 

Onder een dak komen verschillende functies van het opleidings- en jongerencentrum samen. Er worden opleidingen verzorgd op het gebied van meubelmaken, botenbouw, autotechniek, koken, muziek en video. De hal van het gebouw, dat aan het water ligt, heeft een industriële uitstraling. Daarmee sluit het aan bij de havenomgeving. 

Indeling
Op de begane grond bevinden zich binnen en buiten werkplaatsen, verbonden via een grote roldeur. Een vide verdeelt op de eerste verdieping het gebouw in twee zones. Aan de ene zijde liggen de kantoren en seminarruimtes; aan de andere kant zijn de keuken en gemeenschapsruimte gesitueerd.

De gemeenschapsruimte is ruim en licht. Het terras biedt zicht over de haven en de wijk Veddel. De studio’s voor muziek, video en fitness zijn direct onder het dak gesitueerd en hebben een eigen entree. Alle functies zijn via de brede stalen buitentrap met elkaar verbonden. 

Draagconstructie
Ruggengraat vanhet gebouw is de kraanbaan met de hijsinrichting. Hiermee kunnen boten en materialen over het hele werkvlak worden getransporteerd. De kraanbaan heeft een betonnen draagconstructie, die ook de uitkraging over het water mogelijk maakt. De betonconstructie is bovendien het fundament voor de stalen systeemhal. 

Gevels
Studio NL-D heeft de gevels aan zowel de binnen- als de buitenzijde bedekt met golfplaten, die door houten regels op afstand worden gehouden. Ertussen bevinden zich de folies en het isolatiemateriaal. Zo is bij een minimale wanddikte een maximale isolatie gerealiseerd, aldus de architecten.

Bij het terras, de balkons en de trapbalustrade is tussen de geveldelen ledverlichting geplaatst. Door hier aan de binnenzijde translucente polycarbonaatplaten te gebruiken, wordt het gebouw in het donker indirect aangelicht.

Gerelateerde artikelen
30-11-2010 15:31:02
De BNA Kring Rijnmond heeft de finalisten van de prijsvraag 'Een Tweede Leven' bekendgemaakt. Acht inzenders zij...
29-10-2008 11:09:45
Het Rotterdamse Studio NL-D heeft de prijsvraag voor het Haus der Projekte in Hamburg gewonnen. De gebruikers zu...


Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap