home nieuws binnenland Expositie over Leonardo da Vinci in Rotterdam

Expositie over Leonardo da Vinci in Rotterdam


17-7-2013 - 11:54
Op 6 september start in het oude postkantoor aan de Rotterdamse Coolsingel een tentoonstelling over Leonardo da Vinci. De reizende tentoonstelling geldt als het meest complete overzicht van de ‘uomo universale’. Ook het architectonische werk van Da Vinci komt aan bod.

Leonardo da Vinci (1452-1519) geldt met zijn grote verdiensten op verschillende en uiteenlopende gebieden als schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal en als genie. Hij schilderde de Mona Lisa, werkte aan een vliegtuig en verrichtte wereldberoemde anatomische studies.
 
Hoewel Da Vinci zelf nooit iets heeft gebouwd, had hij grote invloed op de architectuur. Zijn talloze schetsen, onder meer van centraal gebouwde kerken en stadsplannen, gelden als essentieel voor de ontwikkeling van de renaissance en inspireren architecten tot de dag van vandaag.
 
Wereldberoemd is verder de Vitruviusman, door Da Vinci getekend volgens de door de Romeinse bouwkundige Vitruvius opgestelde conventies voor lichaamsverhoudingen. Ook ontwierp hij onder meer een 240 meter lange brug zonder pijlers over de Gouden Hoorn van de Bosporus.
 
De tentoonstelling Da Vinci The Genius heeft wereldwijd al meer dan 4,5 miljoen bezoekers getrokken. Eerder was de expositie te zien in onder andere Moskou, Taipei en Sydney. Er zijn meer dan tweehonderd werken, toestellen en objecten te zien. De tentoonstelling in Post Rotterdam is te bezoeken tot en met 6 januari 2014.

Trefwoord toevoegen


Gerelateerde artikelen
11-7-2007 13:29:22
Een filmpje over de Vitruviusman, een creatie van Leonardo da Vinci die is gebaseerd op de door Vitruvius opgest...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap