home nieuws binnenland Tijdelijke parkeergarage voor Morspoort Leiden

Tijdelijke parkeergarage voor Morspoort Leiden


23-9-2013 - 17:21
In Leiden staat sinds enige tijd de tijdelijke parkeergarage Morspoort. Het door Architectenbureau Paul de Ruiter ontworpen bouwwerk is volledig demontabel en kan na tien jaar worden afgebroken om ergens anders weer te worden opgebouwd. De locatie aan de rand van de binnenstad waar het staat, komt dan weer vrij voor stedelijke ontwikkeling.

Het Amsterdamse bureau heeft de parkeergarage volgens een Design & Build-constructie gerealiseerd met bouwbedrijf Aan de Stegge. Het vier lagen tellende bouwwerk biedt plaats voor 390 auto’s en is in vijf maanden tijd opgebouwd. Er zijn hoogwaardige en duurzame materialen gebruikt, zegt Architectenbureau Paul de Ruiter.
 
“De onderhoudsvriendelijke staalconstructie is thermisch verzinkt en daardoor beschermd tegen corrosie. Bovendien zijn de meeste bouwmaterialen recyclebaar.” De garage voegt zich met zijn afgeronde vorm in de bocht van de Morsweg, waardoor een oude bomenrij behouden kon blijven.
 
De functionele staalconstructie is bekleed met een transparant geveldoek in groen- en bruintinten dat doet denken aan een dik bladerdek en zo aansluit op de bomen. Het doek, dat met inspraak van de omwonenden is gekozen, is gemaakt van duurzaam geproduceerde, recyclebare kunststoffen.
 
Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen getroffen, zegt het architectenbureau. “Zo wordt niet mechanisch, maar natuurlijk geventileerd. Daarnaast is sprake van een slim verlichtingsplan met dynamische signalering en bewegwijzering, bewegingsmelders, ruime toetreding van daglicht, daglichtgestuurde lampen en zeer energiezuinige en molestbestendige verlichtingsarmaturen.”
 
“Nog meer energie wordt bespaard in de portiersloge, die is voorzien van een klimaatinstallatie op basis van een warmte-terugwinsysteem en een warmtepomp.”
 
De gemeente Leiden gaat de garage de komende tien jaar exploiteren. 

Gerelateerde artikelen
13-9-2013 9:56:09
Het pand van Oranjewoud is in precies één jaar tijd gebouwd en is goed voor een BREEAM-NL Very Good-certificatie.
24-6-2013 13:59:33
Een interview met architect Paul de Ruiter. Hoe is zijn denken over duurzaamheid over de jaren veranderd? Waar w...
21-6-2013 14:41:58
In uitbreidingswijk Nieuw Rhijngeest bij Oegstgeest is gestart met de bouw van brede school Het Dok.
31-5-2013 11:44:43
Vrijdag opent de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus het Museumpark Paviljoen.
29-4-2013 13:25:47
Paul de Ruiter ontwierp een duurzame villa bij de Kennemerduinen. Het bureau i29 heeft het interieur op dezelfde...
28-10-2010 10:23:45
Het is zover: op 1 november gaat de parkeergarage van het Museumpark in Rotterdam open. Door problemen met de co...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap