dit artikel maakt onderdeel uit van dossier(s)
 
duurzaamheid
 
scholen

home nieuws binnenland 'C2C-school' Schravenlant officieel geopend

'C2C-school' Schravenlant officieel geopend


4-10-2013 - 11:31
Vrijdag is de nieuwbouw van Lyceum Schravenlant in Schiedam officieel geopend. Het gaat om de eerste school in Nederland die is ontworpen volgens de filosofie van cradle-to-cradle. Op allerlei manieren is gekeken hoe de school in zijn geheel maximaal duurzaam kan zijn, vertelt LIAG.
 
“Er is onder meer onderzoek gedaan naar het toepassen van warmtekoude opslag (WKO), zonnecellen, windturbines, levende groene wanden van rendiermos en mossedumdaken, maar vooral naar de sociale interactie tussen alle betrokkenen”, zegt het bureau, dat de havo-vwo-school in samenwerking met Ateliers (interieur) heeft ontworpen.
 
“De aspecten die bij het Lyceum Schravenlant een grote rol speelden zijn onder meer een gezonde leefomgeving en robuustheid in de vorm van degelijke C2C-materialen zoals folies en vloeren, hergebruikte en upcyclebare materialen”, vertellen de Hagenaars verder.
 
“De school heeft een sensorgestuurd regelsysteem voor lucht, verwarming en verlichting, CO2-gestuurde ventilatie, en binnenbeplanting voor akoestiek en luchtvochtigheid.”
 
“De vormgeving van het lyceum is afgestemd op didactisch nut die een duurzame bewustwording bij leerlingen stimuleert. Zo zijn installaties deels zichtbaar gelaten, wordt er met spreuken op de atriumbalustrades verwezen naar de duurzame materialisatie en zijn gevels vormgegeven afhankelijk van de oriëntatie.”
 
Balie
Het ontwerp is deels in samenwerking met de leerlingen van het Schravesant tot stand gekomen. Zo is de balie in nauwe samenwerking met de leerlingen ontworpen. Het gebouw is voorbereid om in de toekomst nieuwe technieken toe te passen zodra het rendement het toelaat, aldus LIAG.
 
“Het schoolgebouw is flexibel indeelbaar door onder meer een installatieopzet gerelateerd aan de stramienmaten en flexibele wanden. Hierdoor kan het pand in de toekomst zonder problemen krimpen, groeien of andere functies huisvesten. Ook zijn bouwdelen nu al onafhankelijk van elkaar te gebruiken.”
 
Klik [hier] voor een eerdere uitgebreide bespreking van het project op Architectenweb, in het kader van de themaperiode duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen
23-12-2011
Deze school heeft met haar nieuwe huisvesting de ambitie om optimaal te functioneren in de maatschappelijke cont...
28-5-2013 13:48:42
LIAG heeft het nieuwe Lyceum Schravenlant in Schiedam ontworpen, geheel volgens Cradle to Cradle-principes.
21-7-2011 10:07:18
De leerlingen van het OSG Schravenlant hebben inspraak bij het ontwerp van hun nieuwe school.
6-1-2011 14:53:17
LIAG architecten en bouwadviseurs heeft Thomas Bögl als nieuwe partner aangesteld. Naast Maarten Grasveld, Arie ...
13-10-2010 11:18:31
LIAG architekten en bouwadviseurs heeft de Europese aanbesteding voor de nieuwbouw van Openbare Scholengemeensch...


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap