home partnernieuws Winnaars International VELUX Award bekend

Winnaars International VELUX Award bekend


15-12-2016
's Werelds beste architectuurstudenten werden afgelopen maand geëerd tijdens het World Architecture Festival in Berlijn, Duitsland. De twee grote winnaars van de International VELUX Award 2016 voor architectuurstudenten zijn daarbij bekend gemaakt.

Winnaar van de hoofdprijs in de categorie ‘Daylight in Buildings’ is het drietal Kwang Hoon Lee, Hyuk Sung Kwon en Yu Min Park uit Korea met 'Redistribution of Light'. Het project kijkt naar de semi-ondergrondse ruimtes in de stad Seoul, die in de jaren 1970 als schuilkelders zijn ontstaan. Naarmate de bevolking groeide, werden de ruimtes omgetoverd tot illegale woningbouw.

Ze worden gekenmerkt door kleine raampjes op ooghoogte die zeer weinig daglicht toelaten. Het project laat zien hoe overdag het binnenvallende daglicht en ’s nachts het kunstlicht in de smalle straten kan worden verbeterd.

De jury vond dit project zeer haalbaar. Het biedt een eenvoudige oplossing voor een echte uitdaging, gebruikmakend van een simpele ingreep als een kubisch prisma-schuifraam. Het project is prachtig geïllustreerd en de presentatie van het idee en het gebruik van de glijdende prisma is overtuigend.

Synesthetische ervaring
De hoofdprijs in de categorie ‘ Daylight Investigations’ ging naar 'Touch the Light - Why we focus on the blind' van Jiafeng Li, Chenlu Wang, Guiding Yao, Jiebei Yang, Lushan Ao, Xiaoqi Chen en Jiawen Li uit China. Dit project kijkt naar synesthesie, een neurologisch verschijnsel waarbij stimulatie van een zintuiglijk of cognitief pad leidt tot snelle, automatische en onwillekeurige ervaringen.

Het idee van het project is om de manier waarop mensen meestal licht ervaren, met hun ogen, te veranderen in het voelen van licht met hun handen. Het laat mensen nadenken over hoe blinde mensen in staat zouden kunnen zijn om een wereld van licht te voelen en ook te genieten van de schoonheid van licht en schaduw, leesbaar in oppervlakken zoals braille.

De jury vond het een zeer intelligent project in de manier waarop het idee zich ontwikkelt: van het begrip dat het verlies van zicht de scherpte van andere zintuigen verhoogt, tot het zoeken naar een materiaal dat reageert op licht.

Light of Tomorrow
De International VELUX Award is bedoeld om architectuurstudenten te inspireren om daglicht te beschouwen als een basis bron voor gezondheid, welzijn en vreugde. De mondiale winnaars werden samen met de regionale winnaars gepresenteerd aan professionele architecten tijdens het gala van het World Architecture Festival (WAF) in Berlijn.

Het thema van de International VELUX Award is Light of Tomorrow. Sinds de eerste editie in 2004 is de Award uitgegroeid tot de grootste competitie in zijn soort voor architecten die de gebouwen van onze toekomst zullen ontwerpen. Dit jaar ging de competitie op zoek naar de toekomst van daglicht in de gebouwde omgeving met inspirerende creatieve onderzoeken binnen de thema’s ‘Daylight in Buildings’ en ‘Daylight Investigations’.

De professionele jury, bestaande uit Francesco Veenstra, Omar Gandhi, Christine Murray, Zbigniew Reszka en Per Arnold Andersen, hebben de winnaars geselecteerd uit bijna 600 projecten uit 57 landen.
Bekijk alle projecten op iva.velux.com.

Gerelateerde artikelen
17-11-2016 11:55:43
Als enige organisatie uit de bouw staat VELUX ook dit jaar weer in de Inspirerende 40. Haar inspiratiewaarde ste...
19-5-2016 11:53:20
Een jury heeft de winnende schilderijen van de VKR75 Painting Competition gekozen. De Nederlandse kunstenaar Mar...
3-3-2016 11:44:06
Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) bezocht afgelopen maandag De Poorters van Montfoort, een renovatieproj...
12-11-2015 11:25:28
De VELUX Groep daagt architectuurstudenten uit de hele wereld uit om met daglicht te werken in hun ontwerpen.


Reacties
 


 
PartnersVolledige site Mobiele site
Volg ons op
© 2001-2017 Architectenweb BV   voorwaarden | disclaimer | sitemap