Copyright: Bilgaard ( KAW architecten)
Copyright: Bilgaard ( KAW architecten)
Copyright: Bilgaard ( KAW architecten)
Copyright: Bilgaard ( KAW architecten)
Copyright: Reimarkt ( KAW architecten)
Copyright: Reimarkt ( KAW architecten)
Copyright: Reimarkt ( KAW architecten)
Copyright: De Garaasje ( KAW architecten)
Copyright: De Garaasje ( KAW architecten)
Copyright: Bilgaard ( KAW architecten)
Copyright: Bilgaard ( KAW architecten)
Copyright: Bilgaard ( KAW architecten)
Copyright: Bilgaard ( KAW architecten)
Copyright: Reimarkt ( KAW architecten)
Copyright: Reimarkt ( KAW architecten)
Copyright: Reimarkt ( KAW architecten)
Copyright: De Garaasje ( KAW architecten)
Copyright: De Garaasje ( KAW architecten)

KAW: “Vanaf nu gaat het in grote stappen”

1 juli 2013, 13:10
Naast gebouwen werkt KAW architecten, binnen het kader van de Energiesprong, aan de verduurzaming van wijken. Een interview met architect Reimar von Meding.

Tekst Kirsten Hannema

“De opgave is om het nu gedaan te krijgen” zegt architect Reimar von Meding van KAW architecten over duurzaamheid. “Iedereen is het inmiddels met elkaar eens dat we een schonere wereld willen en dat we ons geld beter kunnen besteden dan het door de schoorsteen te roken. Er is heel veel uitgedacht op technisch vlak, er zijn allerlei checklists beschikbaar. Je bent een idioot als je als architect nu nog geen duurzaam gebouw kunt ontwerpen. De grote vraag is:
hoe kun je zinvolle maatregelen daadwerkelijk implementeren?”

Von Meding, met zijn bureau vooral actief op het gebied van sociaal-maatschappelijke opgaven, ziet het om zich heen: goede plannen zijn er genoeg. “Veel woningcorporaties willen duurzaamheid aanzwengelen met collectieve maatregelen, zoals warmtekrachtkoppeling op wijkniveau. Een zinvolle en betaalbare strategie.” Maar regelgeving staat de uitvoering in de weg; je kunt huurders niet dwingen om hun woning van het energienetwerk af te koppelen. “Wat wij proberen is om niet het systeem in Den Haag te veranderen, maar binnen de mazen van de wet te doen wat kan. En liefst morgen.”

Energiesprong: financiering uit energiebesparing
Dat begint al te lukken. Pas nog heeft KAW met consortia een tweetal vernieuwende initiatieven tenders gewonnen die deel uitmaken van ‘Slim en snel’, onderdeel van Energiesprong (een overheidsprogramma om jaren 60 en 70-woningen grootschalig, duurzaam en betaalbaar te renoveren).

"In Leeuwarden wordt de verduurzaming van 330 huur- en koopwoningen in de wijk Bilgaard ingezet vanuit een nieuw op te richten wijkbedrijf. ‘Voor en door de buurt’ – dat is de businesscase. Von Meding: “De bewoners zijn zelf eigenaar van de vernieuwing. Zij werken zelf aan de wijk. De beschikbare middelen voor renovatie bedienen hierdoor meerdere doelen tegelijkertijd. Het gaat niet alleen over energiebesparing en het opzetten van een eigen energievoorziening, zodat de wijk op termijn autarkisch is. We creëren met het wijkbedrijf ook banen, opdat de sociaal-economische situatie verbetert. En er wordt geïnvesteerd in sport- en groenvoorzieningen en dus ook gezondheid.”

In Bergen op Zoom gaat KAW ‘slim en snel’ particuliere woningen opknappen. Dat gaat gebeuren met de zogenoemde Reimarkt, een supermarkt waar je ‘duurzaam wonen’ kunt kopen. De architecten hebben hiervoor met partners in de bouw een serie producten ontwikkeld (van dubbel glas tot een energiezuinige CV-ketel, van PV-panelen tot renovatie tot nul-niveau), zetten een retailformule op en houden ook de uitvoering in eigen beheer. De financiering wordt gehaald uit de energiebesparing. Zo kun je als het ware een abonnement op verduurzaming nemen.

De Garaasje
Behalve met het nadenken over duurzame strategieen, houdt het bureau zich ook bezig met bouwen. Binnenkort start in Leeuwarden de bouw van de Garaasje, een centrum voor slachtoffers van mensenhandel. Een energie- en waterneutraal gebouw dat met behulp van crowdfunding bekostigd wordt.

Vorig jaar werd daarnaast al een opvallend renovatieproject opgeleverd,
de Veilige Veste met zijn spierwitte kunststof gevel. In dit voormalig kantoorgebouw uit de jaren 60 worden nu slachtoffers van loverboys opgevangen. Von Meding: "Vroeger werden opvanghuizen weggestopt, terwijl de bewoners na een half jaar toch terug moeten in de maatschappij. Door het pand een nieuw gezicht te geven wordt het thuis van deze bijzondere doelgroep naar buiten toe zichtbaar, terwijl het pand toch honderd procent veilig is. Tegelijkertijd hebben we het kantoor op passief-niveau gebracht, zodat de energierekening voor de corporatie zo laag mogelijk blijft.”

Active House
Passief bouwen is voor Von Meding overigens geen heilige koe. “Vooral bij woongebouwen krijg je dan al snel een te geconditioneerde omgeving. Een huis dat potdicht zit, met alleen gebalanceerde ventilatie. Ik geloof dat de acceptatie van duurzaamheid juist vanuit de verbetering van het comfort moet komen. In Eindhoven zijn we nu bezig met een experiment voor een active house. Dat is wel energieneutraal, maar dat doen we door energie op te wekken uit lokale natuurlijke bronnen. Op die manier kun je huid veel meer open maken en natuurlijk ventileren.”

Acceleratie
Over de toekomst is Von Meding, zoals het een architect betaamt, optimistisch. “Ik denk dat het nu met hele grote stappen zal gaan. Kijk naar de vlucht die internet de afgelopen tien jaar heeft genomen. Dat gaat met duurzaamheid ook gebeuren. Mensen gaan het heft nu in eigen hand nemen. Energie opwekken op lokaal niveau, smart grids die collectieven met elkaar verbinden –
dat ga je straks overal zien.

Kijk maar wat er al in Duitsland gebeurt. in Berlijn, waar het energienetwerk te koop aangeboden wordt, is een burgerinitiatief opgericht om het voor bijna € 1 miljard kopen. Stel je voor, wat voor invloed dat zou hebben. Of het gaat lukken, is natuurlijk nog niet zeker. Maar alleen al het feit dat ze een serieus bod neerleggen zegt voor mij genoeg.”

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan