Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis
Copyright: Plotvis

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

1 december 2023, 15:37
De gemeente Amersfoort heeft donderdag met Dura Vermeer Bouw Hengelo het contract voor de bouw en het onderhoud voor het nieuwe stadhuis getekend. Naar verwachting wordt komend voorjaar gestart met de bouw van het Huis voor de Stad, dat is ontworpen door Kraaijvanger Architects. Het 22.180 vierkante meter omvattende complex komt te staan op de zogeheten Trapeziumlocatie, een nu nog braakliggend terrein tussen het station en het Eemplein.

De officiële overeenkomst voor de bouw is ruim een jaar nadat Kraaijvanger het definitief ontwerp presenteerde getekend. Het ontwerp wordt gekenmerkt door twee in elkaar geschoven 'ringen', die een patio en een atrium vormen. De grotere vleugel aan de kant van het stationsgebied sluit qua maat aan op de bebouwing aldaar. De kleinere ring sluit op zijn beurt aan bij de lagere bebouwing van de woonwijk Soesterkwartier.

Door de twee ringen te verdraaien, ontstaan niet alleen twee centrale ruimtes in het stadhuis zelf, maar wordt ook de omliggende publieke ruimte gedefinieerd. De gevels van het gebouw vormen de wanden voor een nieuwe straat, een park en een plantsoen. Op de kleinere ring komt een publiek toegankelijke daktuin, die bereikbaar is via het centrale ontmoetingsgebied en een buitentrap.

Het snijvlak van de twee ringen is uitgevoerd als een verticaal ontmoetingsgebied voor medewerkers en bezoekers. Ook wordt in het gebouw een restaurant opgenomen, dat wordt uitgebaat door een partij dat niet aan de gemeente Amersfoort is verbonden. Met het restaurant en een bijbehorend terras op het zuidwesten wordt een extra functie toegevoegd aan de nu nog monofunctionele wijk Soesterkwartier.

Veranderend gebruik
Het gebouw is zo ontworpen dat het een lange levensduur heeft en in de toekomst kan worden aangepast aan eventueel veranderend gebruik. Zo kan het pand tot kantoorgebouw voor meerdere gebruikers worden omgevormd, maar ook een nieuw leven krijgen als woongebouw. Daarnaast kan het gebouw zowel worden uitgebreid als ingekrompen. Er worden verschillende biobased materialen en elementen toegepast, zoals houten binnenwanden, keramische gevels, isovlas isolatie en beton met ecogranulaat.

Het gebouw krijgt een betonstructuur met maximale overspanningen en vlakke vloeren, zodat er in de toekomst maximaal gevarieerd kan worden met indeelbaarheid, binnenwanden, openingen in vloeren en wijzigingen in installaties. De ruimtelijke structuur van twee overlappende ringen is zo gekozen dat het gebouw eenvoudig is te veranderen in een multitenant-gebouw met een centraal ontsluitingsgebied, waar per verdieping maximaal vier organisaties met een eigen voordeur gehuisvest zouden kunnen worden.

In de toekomst zou het gebouw kunnen worden uitgebreid door een verdieping toe te voegen. Het pand kan ook krimpen; dankzij de uitvoering in staal kan het gebouw worden gedemonteerd en opgesplitst in twee afzonderlijke gebouwen, zonder dat de stabiliteit wordt aangetast. In de vloeren zijn eenvoudig extra gaten voor woningschachten en extra stijgpunten voor trappen of liften te maken, zodat het pand ook een nieuw leven zou kunnen krijgen als woongebouw.

Gevel met flexibel karakter
De gevel heeft eveneens een flexibel karakter, waardoor het mee kan veranderen bij eventuele functiewijzigingen. De gevel is opgebouwd uit keramische kaders met erbinnen vrije mogelijkheden voor invulling. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor meer of minder glas of zonnepanelen, naar gelang van de behoefte van de functie of het moment.

Het groen is ontworpen in samenwerking met Baljon Landschapsarchitecten. “We hebben onszelf de vraag gesteld hoe deze plek eruit zou zien als je het vijftig jaar (huidig uitgangspunt voor de maximale levensduur van het gebouw, rw) aan de natuur zou over laten. Het beeld hiervan is de inspiratie voor het landschapsontwerp geworden”, stellen de ontwerpers. Langs de buitentrap naar de publieke daktuin groeien planten omhoog, zodat er niet alleen voor mensen maar ook voor insecten een verbinding tot stand wordt gebracht tussen maaiveld en daktuin, meldt Kraaijvanger.

Het project is aan Dura Vermeer gegund vanwege de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De aannemer realiseert het gebouw samen met ITN Installatietechniek. “Tijdens de bouw wordt zo emissieloos mogelijk gewerkt, dankzij de inzet van bijvoorbeeld elektrisch materieel. Ook na de bouw gaan Dura Vermeer en ITN Installatietechniek voor een zo duurzaam en circulair mogelijke onderhoudsperiode (van twintig jaar, red.)”, meldt de gemeente Amersfoort.

De oplevering van het Huis voor de Stad staat gepland voor de zomer van 2026.

Andere nieuwsberichten

Een drijvende beeldentuin in de Hofvijver

8 mei, 4:52

Neutelings Riedijk wint prijsvraag voor herontwikkeling terrein Thyssen in Keulen

8 mei, 12:21

'Zwevend' hotel in Chinese bergregio door MORE Architecture opgeleverd

8 mei, 11:05

XOOMlab presenteert definitief ontwerp voor wooncoöperatie Eureka!

8 mei, 10:29

Rotterdam koopt winkels en knapt ze op om leegstand te voorkomen

8 mei, 1:56

Alle nieuwe huizen moeten een onderkomen krijgen voor vogels en vleermuizen

8 mei, 10:02

Nog drie dagen om jouw suggestie voor de Architect van het Jaar 2024 in te sturen

8 mei, 9:00

Aantrekkende verkoop nieuwbouwwoningen geeft Heijmans vertrouwen

7 mei, 2:31

Vastgoedadviseur: verduurzamen kantoorgebouwen kost miljarden

7 mei, 12:19

Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

6 mei, 1:57
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan