Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

De Brug wint voorronde BNA Gebouw van het jaar 2006 Regio Delta

12 maart 2006, 12:57
Op 9 maart is De Brug in Rotterdam uitgeroepen tot BNA Gebouw van het jaar 2006 Regio Delta. Chris de Jonge van JHK Architecten in Utrecht mocht de plaquette in ontvangst nemen voor het ontwerp van dit imposante kantoorgebouw van Unilever: een opvallende aanwinst voor de Rotterdamse skyline. De jury vond dit gebouw op poten, dat letterlijk over de bestaande bebouwing heen is geschoven, een zeer relevante bouwopgave in dit verstedelijkte gebied: 'Opmerkelijk is hoe het rommelige stadsbeeld ter plaatse er enorm op vooruit is gegaan, door toevoeging van slechts één qua omvang betrekkelijk bescheiden bouwvolume.'
Opgave
Op basis van een gewonnen meervoudige opdracht voor de herinrichting van het Oranjeboomterrein en een nieuw kantoor voor Unilever Bestfoods Nederland aan de Nassaukade te Rotterdam, ligt er het definitief ontwerp t.b.v. de huisvesting voor Unilever Bestfoods Nederland. De uitgangspunten zoals in het prijsvraagboek ‘Feijenoord op kop’, dd 1 september 2000 zijn gehandhaafd. Het stedenbouwkundig plan van de ‘koopmansstad’ blijft derhalve ook het uitgangspunt voor het ontwerp van het kantoor. Het nieuwe kantoorgebouw is opgebouwd als een grote brugconstructie, zwevend boven het fabriekscomplex van Unilever Bestfoods Nederland. Het bestaat uit vier vloerniveaus van ca 32x133 meter.

In dit brugkantoor zijn grotere en kleinere vides opgenomen om enerzijds het daglicht diep in het gebouw te brengen maar anderzijds ook het visuele contact tussen kade met entreehal op het maaiveld en de ruimtes in de brug te waarborgen. De diepte van de vloeren maakt het mogelijk drie zones van 10.800mm te realiseren; twee zones aan weerszijden langs de langsgevels en een middenzone. De bestaande 24-uurs productie van de fabriek op de begane grond blijft tijdens de bouw gewaarborgd. Dit is mogelijk omdat het gebouw en de installaties volledig industrieel worden vervaardigd. Over de Maas worden deze aangevoerd en daarna op hoogte met elkaar verbonden. De gevelelementen worden van binnenuit gemonteerd. Het project is hiermee een uniek voorbeeld van ruimte-intensivering op bebouwde locaties. Op de plaats van het huidige Blue Band Huis komt een stallingsgarage voor ca. 471 auto’s. Hieromheen gevouwen ca. 3.400 m² bvo kantoren op de verdiepingen en alleen aan de kade ook op de begane grond. De gevels van deze éénzijdig belichte kantoren bestaan uit traditioneel metselwerk en hebben hoge ramen om het daglicht zover mogelijk in de ruimte te kunnen sturen. Op het maaiveld, onder de dekken van de stallingsgarage, bevinden zich specifieke gebruikersfuncties, waaronder een opslagruimte met annexen, toiletruimtes en een receptie. Tussen de stallingsgarage en het monumentale gebouw aan de Nassaukade vormt een met een glazen dak overdekte passage de scheiding. Aan de Nassaukade bevindt zich als startpunt van deze passage de entree in een grote en hoge entreehal waar zich de receptie met de trap- en liftpartij naar de stallingsgarage bevinden. Deze passage verzorgt de verbinding van de Nassaukade naar de centrale liftschacht, welke vervolgens het kantoor boven de fabriek ontsluit. Op het huidige Klokkenplein staat de centrale schacht bekleed met een metalen gevelbeplating. Deze verzorgt de grote middenondersteuning van het brugkantoor. In de centrale schacht zijn verder o.a. de volgende functies opgenomen: liftenpartij, (vlucht)trappenhuis en benodigde technische ruimten met leidingschachten t.b.v. het functioneren van het gebouw. De toegangsroute voor vrachtauto’s naar het achterliggende fabrieksterrein bevindt zich aan het Nassauplein. Vrachtauto’s verdwijnen achter een doorgetrokken gevel aan de Nassaustraat naar het achterliggende fabrieksterrein.

Voorgeschiedenis: Winnend ontwerp prijsvraag terrein van den Bergh Nederland i.s.m. West 8

Fotografie:Thea van den Heuvel

Andere nieuwsberichten

Mecanoo en De Urbanisten presenteren masterplan voor De Kaai in Rotterdam

Gisteren, 11:35

Nieuw Museumpark Vonk in Eindhoven krijgt biobased museumgebouw

30 april, 5:31

Herindeling van een vooroorlogse woning creëert een eigentijdse loft

30 april, 2:16

Afsprakenbrief getekend voor ontwikkeling multifunctioneel complex ArenaPoort West

30 april, 12:06

Hoogeveen krijgt eerste nieuwbouw met verwarming op waterstof

Gisteren, 17:15

Branche wil hoger isolatietempo door nieuwe opsporingsmethodes dieren

Gisteren, 10:43

Zuid-Holland organiseert op 5 september eerste woonconferentie

Gisteren, 09:19

Een avond met Jeanne Gang in het Nieuwe Instituut

30 april, 3:00

Wiegerinck ontwerpt nieuw ziekenhuis in Almelo

30 april, 1:28

Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

30 april, 10:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan