Pompstation Vlierden

5 november 2014
Duurzaam drinkwaterproductiebedrijf Vlierden

Duurzaamheid staat voorop bij Brabant Water en dat is te zien aan het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf in Vlierden, dat 28 oktober 2014 officieel werd geopend door Hilko Mak, burgemeester van Deurne, en Guïljo van Nuland, algemeen directeur van Brabant Water. De laatste noemde het gebouw een 'toonbeeld van de nieuw tijd' omdat bij het gebouw 'duurzaamheid leidend is op alle uitgangspunten'.

Een duurzaam drinkwaterbedrijf start met een duurzaam zuiveringsproces. En dat is precies hoe Brabant Water haar nieuwe waterproductiebedrijf in Vlierden heeft ingericht. Van het ontwerp van het gebouw tot de waterzuivering is gekeken naar hoe dit proces verder kon worden verduurzaamd.

Het bijzondere gebouw, ontworpen door Molenaar&Bol&vanDillen architecten, gebouwd met duurzame materialen als beton en aluminium, is op een fraaie manier in het landschap geïntegreerd. Om het gebouw te laten opgaan in haar omgeving is het dak voorzien van gras. Door een aantal sneden in het landschap te maken en het landschap op te tillen wordt ruimte gegeven aan de installaties. Het ontstane daklandschap vangt het hemelwater op en herbergt de filterinstallatie.

Voor de gevel is gekozen voor prefab betonnen (gehydrofobeerd / golvend) geprofileerde gevelelementen met een verticale belijning. De verticale belijning wordt gerealiseerd door rubberen matten in de kist. De gladde gevelelementen, verticaal geplaatst hebben minimaal onderhoud nodig.

Hemelwater wordt op verschillende plekken zichtbaar langs de gevel afgevoerd. Daar waar normaal een overstort toegepast wordt, worden delen van de gevel verlaagd en als natuurlijke overstort gebruikt, waardoor een traditionele hemelwaterafvoer onnodig is. Het hemelwater wordt gecontroleerd afgevoerd via de gevel in een grindkoffer.

In het energiezuinige gebouw is iedere vierkante meter benut. Het vervangt de acht gebouwtjes die al vanaf 1953 hier op het terrein stonden. Alle stappen binnen het drinkwaterproces zoals de beluchting, zuivering en distributie van het drinkwater vinden nu binnen één gebouw plaats. In totaal is er een energiebesparing van zo’n 24% bereikt.

Het vrijgekomen terrein biedt nu ruimte voor wat binnenkort een zonnepanelenweide moet worden. Brabant Water wil de energie die zij nodig heeft voor de productie van het drinkwater zoveel mogelijk op haar eigen terrein opwekken met 2100 vierkante meter aan zonnepanelen.

Ook de aansturing van het proces is gewijzigd. In de nieuwe situatie is er een zogenaamde prognosebesturing geïnstalleerd. Hiermee wordt op basis van historie en omstandigheden een inschatting gemaakt van de watervraag. Het proces past zich daar automatisch op aan en verloopt daardoor zeer efficiënt.

In het gebouw zijn niet permanent werknemers aanwezig, want alle apparatuur wordt op afstand bestuurd. Helaas kan het publiek het fraaie gebouw niet bezoeken. Want sinds de aanslagen in de Verenigde Staten in september 2001, is de beveiliging van alle waterproductiebedrijven aangescherpt uit angst voor mogelijke vergiftiging van het drinkwater.

De waterproductie in Vlierden speelt een belangrijke rol in de watervoorziening van het zuidoostelijke deel van de Provincie Noord-Brabant. Een groot aantal agrariërs en inwoners uit de gemeenten Asten, Deurne en Someren krijgt hun water van dit waterproductiebedrijf.

Foto's Wim Roefs en MBVDA

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BURO KADE

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan