Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

De Kandelaar, kerkverzamelgebouw en meer.

5 januari 2009
DE KANDELAAR

Multifunctioneel gebouw met 5 kerkzalen, vergaderzalen, kantoorruimte, kinderdagverblijf, naschoolse opvang, appartementen, en horeca.

Het gebouw ?De Kandelaar? is een multifunctioneel gebouw op een markante locatie aan de vernieuwde Bijlmerdreef te Amsterdam Zuidoost.

Gevraagd werd in overleg met de toekomstige gebruikers, 5 Ghanese kerkgenootschappen, een multifunctioneel gebouw te ontwerpen waarvan een belangrijk deel voor religieuze diensten is bedoeld. Naast de kerkgenootschappen zullen ook maatschappelijke groepen het gebouw gebruiken. Op de begane grond werd een kinderdagverblijf gevraagd, en een horeca-gelegenheid werd aan het programma toegevoegd. In de toren zijn 27 koop-appartementen gerealiseerd. Aandacht werd gevraagd voor de uitstraling van het complex: herkenbaar en feestelijk.

Stedenbouwkundige context

Het gebouw staat in de rooilijn van de verlaagde Bijlmerdreef, en vormt een nieuwe kop op de bestaande gerenoveerde flat 'Grubbehoeve'. De hoogte is ca 38m en is daarmee gelijk aan de kantoortoren van het winkelcentrum Ganzenhoef, dus een stedenbouwkundig accent aan de Bijlmerdreef. Samen met het zojuist gerealiseerde gebouw van het CEC vormt het een klein stedenbouwkundig voorplein dat toegang verleent aan de grote omsloten voorruimte van de flat Grubbehoeve. Aan de zuidzijde, de groene parkzijde, loopt de verhoogde metrolijn op pylonen langs het gebouw en ligt het vernieuwde metrostation Ganzenhoef. In deze groene zone is de buitenspeelruimte van het kinderdagverblijf gesitueerd.

Programma

Multifunctioneel gebruik is een voorwaarde voor een goede exploitatie van het gebouw.

Naast de kerkgenootschappen zijn dan ook maatschappelijke organisaties en een horeca-gelegenheid aan het programma toegevoegd. In de toren zijn uiteindelijk 27 koopappartementen gerealiseerd: 5 maisonnettes, 20 appartementen, en op de 12e verdieping 2 patio-penthouses. Daaronder op de kop van het gebouw een horeca-gelegenheid met entresol. In het lagere volumedeel, op de begane grond een kinderdagverblijf met buitenspeelruimte in de groene parkzône.

Tevens op de begane grond de ontvangsthal van het verzamelgebouw. Deze hal met keuken functioneert als ontmoetingsruimte van het geheel. Hierin bevindt zich ook de doopvont, die door meer kerken gebruikt zal gaan worden. Op de 1e en 2e verdieping liggen de vergaderzalen en de kantoren van de welzijnsorganisaties.

Op de daarboven gelegen verdiepingen onder het golvende dak bevinden zich vier kleinere en één grote kerkzaal.

Er zijn extra akoestische en klimatologische voorzieningen (ventilatie en koeling) aangebracht, zodat de kerkzalen goed gelijktijdig te gebruiken zijn en de omliggende woningen niet gehinderd worden door muziek en dans.

Het plan is ontwikkeld in overleg met de pastors van de Ghanese kerkgenootschappen, begeleid door de projectleider van het stadsdeel.

Verschijningsvorm / karakter

In de bestaande omgeving van grote afmetingen is dit een relatief klein gebouw in een complexe context met een veelzijdig programma, dat toch op een vanzelfsprekende manier verankerd is in deze omgeving. Mede omwille van het openbare karakter heeft het een duidelijk herkenbare identiteit gekregen.

De entrees van alle onderdelen liggen aan het voorplein. Doordat de gangen en trappenhuizen van het kerkgebouw achter een transparante gevel liggen, zijn vanuit het voorplein de bewegingen van de mensen en met name de verlichting ?s avonds goed zichtbaar.

Articulatie

Als accent in de zuidwestgevel zijn aan de kerkzalen sculpturale prefab-betonnen erkers met gekleurde ramen, verspringend aan de gevel gehangen. Tevens variëren de serreramen van de woningen met een gekleurde omlijsting in positie.

Op het grote trappenhuis ligt een driehoekig gekleurd raam dat de middagzon vangt en het trappenhuis binnen laat stralen. Op deze hoek is ook een lichtmast geplaatst. De patio?s van de woningen op de hoogste verdieping hebben geen dak en verlenen de bovenkant van de toren een transparantie tegen de lucht.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Bureau Ria Smit Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan