HAVO Notre Dame des Anges

21 juni 2011
De actieve school |

De nieuwe Notre Dame
Vanwege de gevoelige en waardevolle omgeving waarin het gebouw zicht bevindt, heeft de realisatie van het gebouw heel wat voeten in de aarde gehad. De nieuwbouw werd tijdens de opening veelvuldig geprezen vanwege zijn prachtige inpassing in de natuur. Ter gelegenheid van dit feestelijke moment werd aan alle genodigden een boek uitgereikt ‘De nieuwe Notre Dame, de school die er toch kwam’, waarin de volledige totstandkoming van het gebouw wordt beschreven.

Nieuwbouw van de Havo Notre Dame des Anges te Ubbergen is een zelfstandige, kleinschalige Havo. De locatie ligt op de overgang van de stuwwal Rijk van Nijmegen naar de Ooijpolder, een groot natuurgebied dat zich uitstrekt van Nijmegen tot aan de Duitse grens. De directe sfeer van de natuur en de ecologische kwaliteiten van de omgeving worden bepaald door de aanwezigheid van de stuwwal met zijn bossen en bronnen die een bijzondere flora en fauna tot gevolg hebben. Vanwege zijn unieke karakter is de locatie geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars. In de nabijheid van het plangebied ligt het beschermde Rijksnatuurmonument ‘Bronnenbos de Refter’.

Als uitdrukking van het reageren op het landschap is het begrip platform gebruikt. Door de eenvoudige opbouw van drie horizontale vloervelden, die van binnen doorlopen naar buiten, suggereert het gebouw te zweven boven het maaiveld. Het landschap lijkt letterlijk onder het gebouw door te lopen. Voor de terugspringende gevels tussen de vloervelden, is gestreefd naar een zo’n transparant mogelijk karakter. Dit is bereikt door verdiepingshoge puien met glas van vloer tot plafond. De relatie tussen binnen en buiten wordt versterkt doordat de plafonds vanuit binnen op dezelfde hoogte doorlopen naar buiten, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagd.

In het interieur van het gebouw is er qua vormgeving, materiaal en kleur, een duidelijk samenhang met het exterieur. In het interieur zijn veelvuldig dezelfde verdiepingshoge houten puien gemaakt als in het exterieur. De hoeken van de ruimtes zijn voornamelijk transparant gehouden, waardoor overal in het gebouw lange zichtlijnen ontstaan die tot ver in de omliggende omgeving reiken.

Materiaalgebruik
Om aan te sluiten op de ecologische kwaliteiten van de locatie zijn de gevels uitgevoerd in houten puien met daartussen gesloten vlakken van verticale houten delen. De gevels van de aula en de entreehal bestaan uit een aluminium vliesgevels met een volledige invulling van glas. De beëindiging van de overstekende vloerranden bestaan uit stalen UNP profielen, die tegen een stootje kunnen. Aan de Noordzijde is geluidswerende gevel uitgevoerd als een massieve muur van stoer en robuust metselwerk, die één is met de natuur en zo een mooi contrast vormt met het fragiele gebouw.

Groen dak
De historische stuwwal, grenzend aan de locatie, maakt het mogelijk om op het dak van de school te kijken. Het dak kan hierdoor beschouwd worden als een soort ‘vijfde gevel’. Om ook hier een relatie met de natuur te maken is gekozen voor een mos-sedumdak en zijn installaties op het dak vermeden.

Hoofdopzet
De entree van het gebouw bevindt zich in de dubbele hoge transparante uitsnede in het hart van het gebouw met daarin een centrale monumentale open trap en een slanke hangbrug op de verdieping die de rondgang verbindt. Zowel op de begane grond als op de verdieping is dit het vertrekpunt van een rondgang door het gebouw waaraan zich alle verschillende onderwijsclusters bevinden. Op de verdieping is de mediatheek gesitueerd, een open studielandschap, met aan de rand besloten nisjes waar leerlingen zich kunnen terugtrekken. De lokalen hebben hier dubbele schuifdeuren, waardoor een koppeling met de mediatheek mogelijk is gemaakt. De gymzaal ligt tegen de gemetselde geluidswal omdat deze minder geluidsgevoelig is. Het interieur kenmerkt zich door zijn transparantheid en zichtlijnen. Toch kent het gebouw zijn duidelijke plekken voor levendigheid en rust waar nodig. Het is een onderwijsdomein voor leerlingen en leerkrachten dat vanaf de eerste dag van ingebruikname wordt ervaren als aangenaam en vanzelfsprekend.

Tot slot
Het gebouw geeft betekenis aan de het waardevolle landschappelijke kwaliteiten van het gebied. Het is een plek geworden waar de leerlingen bewust worden gemaakt van de unieke omgeving waarin ze zich bevinden, een lerend gebouw in een lerende omgeving!

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Spring architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan