Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Activiteitenplek ArchiSpel

17 januari 2012
ArchiSpel is een activiteitenplek met een divers aanbod van spel, ontdekking en ontmoeting gelegen aan de rand van Spaarndam. De door NOV’82 Architecten ontworpen activiteitenplek is het resultaat van een door de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude uitgeschreven prijsvraag. Doel van de gemeente was om jonge architecten daadwerkelijk een kans te geven om een project te realiseren.

Begin 2010 werd het ontwerp van NOV’82 Architecten, een jong bureau bestaand uit Laura Ubachs en Saynzo Osinga verkozen tot de winnaar van deze prijsvraag. Uit het juryrapport komt naar voren dat ArchiSpel “...door de goede integratie in de omgeving en het groene karakter een uitstekende bijdrage levert aan de groene buffer die Spaarndam inneemt tussen Haarlem en Amsterdam.” en is “...een zeer flexibel en herkenbaar ontwerp bedoeld voor alle doelgroepen.”.

ArchiSpel is inmiddels gerealiseerd. “De ovaal-vormige eilanden in ArchiSpel bieden elk een andere speelmogelijkheid en hebben zo ook ieder hun eigen kleurrijke uitstraling en uitdagingen. Samen vormen zij een eilandengroep van spellen: een ArchiSpel.” vertelt Ubachs. De eilanden zijn met elkaar verbonden door een “vaarroute” van betonplaten die tezamen het ontdekkingsparcours vormen.

“Qua kleur is de route sober uitgevoerd, de speelse plaatsing en het grote formaat van de platen zorgen voor een stoer en robuust karakter. De restruimte tussen eilanden en ontdekkingsparcours is gevuld met ‘jungle’; een gebied waar veel groene beplanting aanwezig is en mogelijkheden zijn om te onderzoeken, te klimmen en te klauteren.” zegt Ubachs.

De verschillende speelmogelijkheden voor diverse leeftijden en jongens en meisjes zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden doordat elk eiland anders is ingericht wat betreft kleur, ondergrond en inrichting. Osinga noemt de volgende voorbeelden: “Voor de jongsten is er bijvoorbeeld het fantasieland en de jungle, voor de jongeren het skateveld en de JOP - jongeren ontmoetingsplek - en voor de ouderen schaakplekken en banken.”

Daarnaast is er nog veel meer te ontdekken voor de gebruiker. Om aansluiting met de groene omgeving te vinden is een landschappelijk invulling gegeven aan ArchiSpel, waarbij het groene karkater voorop staat. Daarnaast is aan de achterzijde van het plan welke op het omliggende polderlandschap aansluit minder verlichting aanwezig waardoor geen lichtvervuiling optreedt.

De JOP, een tegen weer en wind beschutte plek met een open karkater is uitgevoerd als een speelse stapeling betonblokken met verschillende afmetingen. Voor het ovaal-vormige dak zijn roestige damwandprofielen toegepast. “Door deze toepassingen is een robuust maar toch speels onderkomen gerealiseerd aansluitend bij de rest van het ontwerp.

Er is een activiteitenplek met karkater ontstaan.” zegt NOV’82. Bij de prijsvraag mocht de plaatselijke jeugd al van zich laten horen door een stem uit te brengen, maar ook tijdens de uitvoering is de plaatselijke basisschooljeugd betrokken geweest door te helpen bij het aanbrengen van de beplanting in het plan. Inmiddels wordt er al veelvuldig gebruik gemaakt van de diverse spel mogelijkheden die ArchiSpel biedt. “Fantastisch om te zien dat kinderen met hun rijke fantasie de mogelijkheden van het activiteitenveld volop gebruiken” zegt Osinga.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met NOV’82 Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan