home nieuws binnenland Infocentrum over veranderingen Grevelingen

Infocentrum over veranderingen Grevelingen


3-4-2012 - 15:00
Architectenbureau Paul de Ruiter ontwerpt het nieuwe informatiecentrum over de Grevelingen. In het gebouw op de Brouwersdam worden bezoekers geïnformeerd over de veranderingen die de komende jaren in het natuurgebied zullen plaatsvinden. Dat maakte het Amsterdamse bureau dinsdag bekend.

De komst van het informatiecentrum maakt deel uit van het ontwikkelprogramma Zicht op Grevelingen. Doel van dit programma is om de aantrekkelijkheid en dynamiek in de Grevelingen te vergroten, door zowel de natuur als de economie aan te pakken.

Het gebied gaat de komende jaren drastische veranderen, omdat er vanuit de Noordzee water wordt doorgestroomd naar het Grevelingenmeer. In het nu nog getijloze meer ontstaat er daardoor eb en vloed, wat uiteraard weer gevolgen heeft voor de flora en fauna in het gebied.

Het informatiecentrum krijgt een educatieve en toeristische functie. Het uit duurzame en hernieuwbare materialen vervaardigde gebouw komt op het centrale deel van de Brouwersdam, die het Grevelingenmeer van de Noordzee scheidt.

Drie volumes
“Het ontwerp bestaat uit drie volumes: een toren die naadloos verheven is boven twee lagere gebouwdelen. De toren opent het gebouw fysiek in het centrum, er ontstaat een doorvoer van licht, lucht en ruimte in het hart van het informatiecentrum”, zegt Architectenbureau Paul de Ruiter. “De waterstroom aan beide zijden van het gebouw symboliseert de hernieuwde verbinding en dynamiek tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer.”

“Het gebouw zal niet alleen iets toevoegen aan de landschappelijke context, de natuur zal ook direct voelbaar zijn in het gebouw. Wat in het groot weer plaats zal gaan vinden in het Grevelingenmeer, gebeurt hier in het klein: het niveauverschil van de waterpartijen aan weerszijden van het gebouw toont de bezoeker ook binnen welke invloed getijdeveranderingen met zich meebrengt.”

Het gebouw, met de toren als ijkpunt, sympathiseert volgens het bureau met de omgeving. “De gevels, voorzien van riet, en de groene daken met inheemse vegetatie zorgen ervoor dat het gebouw opgaat in de zachte, groene omgeving. Daarnaast tracht het informatiecentrum de opmerkelijke transformatie van het gebied op fascinerende wijze te communiceren naar de bezoekers van de Grevelingen.”

Besloten prijsvraag
Architectenbureau Paul de Ruiter verkreeg de ontwerpopdracht via een besloten prijsvraag. Komend najaar gaat de bouw van het informatiecentrum van start, waarna het 1200 vierkante meter omvattend gebouw er in het voorjaar van 2013 moet staan.

Gerelateerde artikelen
22-3-2012 8:39:55
Het UPC-kantoor met de ‘groene longen’ in Leeuwarden is officieel geopend.
29-9-2011 13:33:01
Donderdag wordt het nieuwe hoofdkantoor van TNT Express geopend.
21-9-2011 10:33:24
In Ouddorp zijn dinsdag de contracten getekend voor de realisatie van een Ecohotelpark.
18-8-2011 12:04:34
In de Grevelingen en langs de Brouwersdam bij het Zeeuwse Scharendijke moeten een groot vakantiepark en een have...
22-2-2010 16:13:50
In natuur- en recreatiegebied De Punt, gelegen aan de Grevelingen in de gemeente Goedereede (Zuid-Holland), komt...
1-7-2009 16:54:50
De Brouwersdam, die sinds 1971 de Grevelingen afsluit van de Noordzee, wordt wellicht opengesteld. Het Rijk en r...


Reacties
 


 
Partners



Volledige site Mobiele site
Volg ons op
Contact
Pedro de Medinalaan 5c 1086 XK Amsterdam +31 (0)20 71 30 600 info@architectenweb.nl
© 2001-2014 Architectenweb BV   voorwaarden | privacy | sitemap