Copyright: Marc Blue via Unsplash
Copyright: Marc Blue via Unsplash

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

15 april, 16:24
Stel: iedereen eet geheel plantaardig en de import van veevoer komt tot stilstand. Wat betekent dit voor Nederland? Strootman Landschapsarchitecten en de Universiteit Leiden onderzochten het en concluderen: meer ruimte voor natuur, biodiversiteit, klimaatadaptatie en recreatie, meer rechtvaardigheid en positieve effecten voor de economie.

Veganisten streven ernaar geen dieren, of iets dat van dieren afkomstig, te eten of gebruiken. Ze eten geen vlees en, nuttigen ook geen zuivelproducten en gebruiken geen leer, bont, dons en gelatine, bijvoorbeeld, of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan. Nederland als veganistisch land; Strootman Landschapsarchitecten en de Universiteit Leiden onderzochten waarin dat zou kunnen resulteren.

“Het is een denkoefening, geen plan”, benadrukt Strootman Landschapsarchitecten. Centrale thema’s in het ontwerpende onderzoek zijn klimaatrechtvaardigheid en ruimtegebruik. In het ontwerpende onderzoek is veganisme vooral opgevat als een streven naar niet-dierlijke voedselvoorziening; de keuzes voor dieet en productiemethoden blijken daarbij sterk gekoppeld aan het ruimtevraagstuk in ons land. “Radicaler geformuleerd: Nederland kent geen tekort aan ruimte”, stelt het architectenbureau prikkelend.

Het Nederlandse landbouwsysteem is gericht op export: 80% van het hier geproduceerde voedsel wordt geëxporteerd, terwijl 75% van ons voedsel in de supermarkt juist is geïmporteerd, zeggen de onderzoekers. In (ook) eigen land gaat de hoge concentratie van vee en intensieve voedselproductie gepaard met veel afwenteling: stankoverlast, luchtvervuiling, eutrofiëring, broeikasgassen, bodemdaling, bodemdegradatie, problemen met dierenwelzijn, et cetera.

Ons huidige voedselsysteem legt daarnaast een grote claim op grond buiten Nederland. Dat leidt daar bijvoorbeeld tot ontbossing, met alle negatieve gevolgen voor biodiversiteit, milieu en klimaat.

Bovendien betekenen de negatieve effecten die het systeem wereldwijd heeft ook onrechtvaardigheid tegenover kwetsbare groepen en de komende generaties. Zo zijn mensen met een laag inkomen relatief vaak de dupe, omdat zij zich minder goed kunnen beschermen tegen de gevolgen van het veranderende klimaat en de slechtere milieukwaliteit, aldus de onderzoekers.

Het kan anders
Het ontwerpende onderzoek gaat uit van een veganistisch dieet en een gezonde hoeveelheid voedsel volgens de Schijf for Life, een voedingsadvies dat aansluit op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen. Verder gaat het onderzoek uit van aanzienlijk minder voedselverspilling ten opzichte van nu (daar moet dus ook iets aan gebeuren), een aanzienlijk minder gebruik van kunstmest en geen gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Aan elke voedingscategorie binnen de Schijf for Life (vet, eiwit, zetmeel, groente & fruit) hebben de onderzoekers verschillende voorbeeldgewassen gekoppeld die in Nederland kunnen worden geteeld. Volgens de architecten en de universiteit betekent de – gehele of nagenoeg gehele – verdwijning van veeteelt uit Nederland niet de ondergang van de agrarische sector. Integendeel: “Er moeten dan juist meer boeren bij.”

Voldoende ruimte
Uit het onderzoek blijkt volgens de landschapsarchitecten en de universiteit dat binnen onze landsgrenzen, op natuurinclusieve wijze, een gezond en volledig plantaardig dieet kan worden geproduceerd voor 20 miljoen Nederlanders. Tegelijkertijd blijft er nog voldoende ruimte over om diverse maatschappelijke ambities in te vullen, zoals het behalen van natuurdoelen, het verbeteren van de landschappelijke kwaliteit, het vergroenen van de steden en het opvangen van de bevolkingsgroei, stellen de onderzoekers.

Een omslag naar een veganistisch Nederland zou positief uitpakken voor het klimaat, voor de natuur, klimaatrechtvaardigheid, welzijn en gezondheid van mensen en dieren  - en ook nog eens voor de economie, aldus het onderzoek. Econoom Max van der Sleen maakte een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) en becijferde dat Nederland als vegan-land de potentie heeft om de landelijke economie over een periode van 20 tot 25 jaar zo op en om te bouwen dat de brede welvaart in Nederland toeneemt.

Onderzoekers
Het ontwerpend onderzoek werd uitgevoerd door Strootman Landschapsarchitecten (Berno Strootman, Lotte Embregts, Lisa Peters) en het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) (Joran Lammers, Jan Willem Erisman). Het is financieel mogelijk gemaakt door de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, die teams van deskundigen uit de drie domeinen van ruimtelijk ontwerp, onderzoek en beleid opriep om te onderzoeken hoe de klimaattransitie in onze leefomgeving op rechtvaardige wijze kan worden vormgegeven. 

Het rapport kan hier worden gedownload

Andere nieuwsberichten

Gent krijgt grootschalig complex voor meer dan 500 studenten

Vandaag, 16:06

Groningen als 'voorbeeldige stad' in expositie door De Zwarte Hond

Vandaag, 15:48

What If Lab resulteert in ideeën over hergebruik windturbine-onderdelen

Vandaag, 13:21

Poppenhuizen voor kinderen met energiestofwisselingsziekte worden geveild

Vandaag, 10:46

Massaclaim van drie miljard tegen Staat om Schiphol in de maak

Vandaag, 14:10

Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

Vandaag, 11:42

Schoenenkwartier Waalwijk organiseert architectuurrondleidingen

Vandaag, 09:32

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan